2018. április. 23. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2018. április. 23. Köszöntjük nevű látogatónkat.

A hallgatás lelki dimenziója

2017. május. 15.

Az önmagunkkal, az emberekkel, az Istennel való kapcsolatunkban is döntő jellegű, hogy képesek vagyunk-e meghallani - hangzott el a hétvégén Nagyszokondon, egy lelki kísérői képzés keretében.

Egy 2014-ben megkezdett lelki kísérői képzés folytatásaként szervezett a Püspökség világiak irodája a "jó hallgatás" gondolata köré lelki programot május 5-e és 7-e között Nagyszokondon. A hétvége során a hangsúlyt tehát a hallgató magatartására helyezték, illetve a kommunikáció lelki dimenziójára figyeltek.

Az üzeneteknek négy aspektusát különböztették meg: tárgyi-, kapcsolati-, önközlési- és felhívás jellegét. Ezek a közlés szándékát, illetve a hallgató irányultságát is meghatározhatják. Gyakorlatként ezért megvizsgálták a személyes irányultságokat és megpróbálták figyelmük súlypontját úgy megváltoztatni, hogy megtartsák a négy jelleg egyensúlyát.

A megértés útján két bibliai szöveget is segítségül hívtak (1Kir 3,5-15 és Mk 7,31-37), majd reflexióként kiemelték: az önmagunkkal, az emberekkel, de az Istennel való kapcsolatunkban is döntő jellegű, hogy képesek vagyunk-e meghallani? Az aktív hallgatás olyan erényeket is előhív, mint a türelem, a tisztelet, a bizalom, a megértés vagy az empátia - és mindezek átfogó erényeként a szeretet. "Ha igazán megtanulok hallgatni, akkor szeretetteljessé válnak a beszélgetéseim, így pedig a kapcsolataim, a lelki életem" - emelte ki az egyik résztvevő.

A kísérők - Sr. Irene Luster-Haggeney nővér és Kujbus Márta, a Világiak Irodája referense - kérdésünkre hozzátették, a hétvégi képzést első sorban a lelki kísérésre, illetve a lelki beszélgetésekre élezték, de a figyelem összpontosítása hasonló a csoportban való kommunikációban, a családon belüli- vagy baráti beszélgetések esetében is.