2024. mai. 17. Felicitam pe cei cu numele !
2024. mai. 17. Felicitam pe cei cu numele !

Pe drumul credinţei

2017. februarie. 9.

Surorile Congregaţiei „Notre Dame de Sion" au sărbătorit prezenţa lor de 150 de ani în România şi de 25 de ani în Satu Mare.

La sfârşitul săptămânii trecute, Congregaţia „Notre Dame de Sion" s-a bucurat de o sărbătoare importantă pentru surori - au marcat un secol şi jumătate de când au sosit în România şi prezenţă de un sfert de secol în Satu Mare. Sărbătoarea a ţinut trei zile, vineri seara a avut loc un concert de muzică sacră în Biserica Calvaria, sâmbătă în Muzeul Judeţean au lansat cartea Congregaţia "Notre Dame de Sion" 150 de ani de activitate în Moldova (1866-2016), scrisă de Fabian Doboş, iar duminica 11 Septembrie, în Biserica Calvaria a avut loc Sfânta Liturghie, oficiată de episcopul Eugen Schönberger.

În cadrul Sfintei Liturghii, episcopul a mulţumit lui Dumnezeu pentru toate surorile Congregaţiei "Notre Dame de Sion", în mod special pentru acelea care au activat la Satu Mare - Sora Celina Danciu, Sora Ana Iancu, novicele Paulina, Cristina, Maricica, Surorile Pelagia Iusco, Ana Milea, Letiţia Pop, Terezia Zima, Ecaterina Bogdan -, şi care activează şi acum în oraş: Sora Florenţa Roca, Sora Maria Benchea şi Sora Cristina Petrişor. "Implorăm binecuvântarea lui Dumnezeu asupra activităţilor pe care le desfăşoară. Spiritul Sfânt să le ajute să îşi trăiască vocaţia la adevărata demnitate la care au fost chemate" - s-a rugat episcopul Eugen.

În predică, Preasfinţia Sa privea la începutul congregaţiei, la vocaţia şi carisma lor: "Părintele Theodore a întemeiat Congregația 'Notre Dame de Sion' în anul 1843, în Paris. A pus-o sub scutul și pavăza Fecioarei Maria, ca 'să dea mărturie în Biserică şi în lume că Dumnezeu continuă să fie credincios dragostei sale pentru poporul evreu şi să grăbească împlinirea promisiunilor privind evreii şi naţiunile' (Constituţii 2). A indicat drumul și spiritualitatea surorilor zicând: 'Să umblați pe drumul credinței ca Abraham, pe cel al jertfelniciei ca Isac, pe cel al slujirii lui Dumnezeu ca Iacob, în strâmtorare ca David și în umilință ca Maria.'

Vocația surorilor este aceea de a promova înțelegerea față de poporul ales, de a le aminti întotdeauna creștinilor: 'Suntem legați în mod tainic de poporul ales până la sfârșitul veacurilor.' Fondatorul congregaţiei, părintele Theodore, repeta de multe ori: 'Tot ceea ce contează este să iubim şi să mulţumim tot timpul. Nimeni nu poate iubi prea mult.' Odată a exclamat în faţa novicelor: 'Vreau ca voi să aveţi inimi mai mari decât întreaga lume. Inima se extinde în flacăra iubirii şi această flacără trebuie să aprindă şi alte flăcări asemănătoare.' La aceasta ne cheamă și pe noi Dumnezeu prin intermediul Fecioarei Maria."

Episcopul a mai accentuat, cu toţii ar trebui să căutăm voinţa lui Dumnezeu: "M-aș bucura să știu că noi toți suntem dispuși ca, asemenea Fecioarei Maria, să fim tot mai deschiși înspre căutarea și înfăptuirea voinței lui Dumnezeu. Umblând pe drumul credinței și al ascultării în spirit marian, să ne ajute Dumnezeu ca în fiecare zi a vieții dar în special în clipa morții, cântecul și rugăciunea noastră să răsune: Preamărește suflete al meu pe Domnul".

După Sfântă Liturghie surorile s-au întâlnit cu credincioşii prezenţi, cu care au mai stat de vorbă, au primit flori, zâmbete şi urări de bine.

 

Anul tematic:

Viaţă în spiritualitate: