2024. aprilie. 29. Felicitam pe cei cu numele !
2024. aprilie. 29. Felicitam pe cei cu numele !

Mesaj pentru Ziua Mondială a Educației Catolice

2023. mai. 19.

18 mai 2023

Sărbătoarea Înălțării Domnului, celebrată în acest an la data de 18 mai, este  un moment important pentru spiritualitatea creștină, dar și pentru învățământul catolic, pentru că în această zi se celebrează Ziua Mondială a Educației Catolice. În această zi, suntem din nou invitați să ne orientăm atenția asupra rolului educației, în general, și asupra rolului educației catolice, în special.
În anul 2023, Ziua Mondială a Educației Catolice ne găsește într-o perioadă marcată de multe provocări și multe crize. După crizele provocate de COVID-19, care continuă să afecteze încă multe persoane, acum se adaugă crizele provocate de războiul din Ucraina. Aceste crize provoacă la rândul lor alte crize (economice, culturale, morale etc) cu care ne întâlnim în viața de fiecare zi, indiferent dacă suntem copii, tineri sau adulți.
Sfântul Părinte Papa Francisc, adresându-se participanților la Congresul Linii de dezvoltare a Pactului Educativ Global, din data de 1 iunie 2022, spunea: „În această perioadă trebuie să învățăm cu elevii noștri să trăim crizele și să le depășim împreună. Acest lucru este important. Ca noi să învățăm și apoi să învețe și elevii noștri să trăiască crizele. Întrucât crizele sunt o oportunitate pentru a crește. Crizele trebuie gestionate și trebuie să evităm ca ele să se transforme în conflict. Crizele te pot împinge în sus, te ajută să crești; conflictul te închide, e o alternativă fără soluție. A educa pentru a face față crizei: acest lucru este foarte important. În acest mod, ea, criza, poate deveni un kairòs, un moment oportun care provoacă pentru a merge pe căi noi”.
În aceste timpuri, în care tehnica și consumismul tind să ne facă utilizatori și consumatori, criza poate deveni un moment propice pentru a evangheliza încă o dată sensul omului, al vieții, al lumii; să recupereze centralitatea persoanei ca făptură care, în Cristos, este chipul și asemănarea Creatorului. Acesta este marele adevăr al cărui purtători suntem și pe care avem datoria să-l transmitem și în instituțiile noastre de învățământ, dând mărturie. „Nu putem ascunde noilor generații adevărurile care dau sens vieții” (Papa Francisc, Discurs în cadrul întâlnirii despre Pactul Educativ Global, Religii și educație, 5 octombrie 2021). A nu vorbi despre adevărurile care se referă la Dumnezeu, din respect pentru cei care nu cred, ar fi, în domeniul educațional, ca arderea cărților din respect pentru cei care nu gândesc, ștergerea operelor de artă din respect pentru cei care nu văd sau muzica din respect pentru cei care nu aud.
Biserica a avut mereu în atenție aceste principii de bază în domeniul educației, pe care a promovat-o în școlile catolice de pretutindeni, și rămâne fidelă acestora, pentru că ele se bazează pe învățătura lui Isus Cristos. Din acest motiv, Biserica a cerut tuturor instituțiilor statului român care au rol în crearea cadrului legislativ ca în școlile catolice și în cadrul predării Religiei să fie respectate principiile învățământului catolic. Ne dorim ca acestea să fie respectate în noile legi ale educației din România.
Adresez un cuvânt de apreciere, de recunoștință și de încurajare pentru munca depusă în școlile catolice de către întregul personal didactic, nedidactic și auxiliar. Ne dorim pe mai departe o colaborare frumoasă între profesori, elevi și părinții elevilor, în care să fie evidențiată implicarea fiecăruia, conform statutului. De asemenea, avem încredere că autoritățile centrale și locale vor găsi în continuare resurse pentru a susține învățământul catolic, pentru educarea tinerei generații.
Sfântul Duh să lumineze și să întărească pe toți cei care sunt angajați în slujirea școlii, să inspire și să susțină pe cei care sunt responsabili cu educația tinerelor generații.
Preasfânta Fecioară Maria, Mama Bisericii și Mama noastră, a tuturor, să ocrotească pe copiii și tinerii din toate școlile catolice din țara noastră!
Pe toți îi încurajez cu binecuvântarea mea arhierească!

† Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București
Președintele Comisiei pentru învățământ
în Conferința Episcopilor din România

Anul tematic:

Viaţă în spiritualitate: