2024. április. 18. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2024. április. 18. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Egyházmegyei Közlemények - IV/2018

EGYHÁZMEGYEI KÖZLEMÉNYEK – IV./ 2018.

P 879 / 2018.

Kérem a Paptestvéreket, hogy az alábbi felhívást október 6-án és 7-én a szentmise hirdetés részénél olvassák fel.

Kedves Híveim! A romániai katolikus püspöki konferencia döntése alapján buzdítom a Kedves Híveimet, hogy október 6-án és 7-én menjenek el a népszavazásra.

Románia alkotmánya 48. pontja 1. bekezdése jelenleg így szól: „A család két fél szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságra épül” Ezt az alábbiak szerint kell módosítani: „A család egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon, a házastársak egyenlőségén és a szülők azon jogán és kötelezettségén alapul, hogy biztosítsák a gyermekek eltartását, nevelését és oktatását”, hogy ezzel kizárjuk a „fél” kifejezést érintő félreértelmezéseket, meghatározva, hogy csakis egy férfi és egy nő szabad akarattal vállalt szövetségét nevezhetjük házasságnak. Ez a pontosítás teljes összhangban van a Szentírás tanításával, nemzeti örökségünk szellemével, és ezért a katolikus egyház mindvégig kiállt a keresztény hívek és országunk állampolgárai részéről érkező kezdeményezés mellett.

Napjaink családjainak címzett Amoris laetitia kezdetű dokumentumában Ferenc pápa arra bátorít, hogy védjük meg a férfi és a nő közötti házasságot mint a természetes család alapját, és merjünk kiállni mellette, még akkor is, ha ezzel mások érzékenységét érintjük, és a divatos eszmei áramlatokkal szembemegyünk (AL 35). Ennek értelmében arra bátorítok mindenkit, hogy a népszavazáson támogassa az alkotmány 48. pontjának módosítását. Továbbá minden jóakaratú embert arra kérek, hogy beszéljen erről az eseményről otthon, a munkahelyén, barátai és ismerősei körében, és keresztény küldetése tudatában buzdítson mindenkit a szavazásra.

Szatmárnémeti, 2018. október 1.                 

                                                                                                          † Jenő
püspök