2020. augusztus. 4. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2020. augusztus. 4. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Támogatott megvalósítások

A Szatmári Római Katolikus Püspökség közösségeit több ízben is támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

2019-ben a Magyar Kormány, a Szomszédos országokban működő civil és egyházi szervezetek gyermekbarát tevékenységének támogatása program keretén belül, támogatta a Szatmári Római Katolikus Püspökség ifjúsági és családi életre nevelés programjait. A családépítő programok, ifjúsági talákozók megrendezése mellett nyomtatásra kerültek a szükségszerűvé vált családi életre való nevelés módszertani mappái.

2019-ben a Magyar Kormány, a Szomszédos országokban működő civil és egyházi szervezetek gyermekbarát tevékenységének támogatása program keretén belül, támogatta a Communio Alapítvány vallási táborainak megszervezését plébániai gyerekcsoportok számára Nagyszokondon, melyeken összesen 178, 8-13 év közötti gyermek vett részt.


 Magyar Kormány által, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a 2017 szeptember 17.-én Nagybányán és környékén keletkezett átlagnál erősebb szélvihar következtében jelentős anyagi károk keletkeztek az egyházmegye három Máramaros megyei templomának tetőszerkezetében.

A Nagybányai Szentháromság Római Katolikus templom. A szélvihar a templomban több helyen is kárt okozott, főleg a tetőereszek szintjén. A vihar a tornyok és a tornyok melletti tetőrészt támadta, aminek következtében a bádogtetőfedés felszakadt több helyen, valamint behorpadt a tető északnyugati oldalán. A nagy erejű szél lényegében ledöntötte az Eukarisztia jelét, kitépve és elhajlítva a falba ágyazott tartórészt. A helyreállítási munkák elvégzésére a plébánia 2.200.000 Ft támogatásban részesült.

A Felsőbányai Nagyboldogasszony Római Katolikus templom bádog héjazatába kapott bele a vihar, és felgyűrte a kereszthajó részen. A torony homlokzata sérült, ami további ács és kőművesmunkát igényel. A kár helyreállításához a Magyar Kormány 1.000.000 Ft-al járult hozzá.

A Giródtótfalui Római Katolikus templom esetében a vihar a csatornázási rendszert bontotta meg több helyen, és a homlokzaton a vakolatot rontotta le. A helyreállításhoz a plébánia 300.000 Ft támogatásban részesült.


Jó partnerre talált a Szatmári Római Katolikus Püspökség és a Communio Alapítvány 2016-ben is a Bethlen Gábor Alapkezelőben, amely értékesnek és támogatásra alkalmasnak talált több tervet is. Így Árpád-házi Szent Erzsébet emléknapján a rászorulókért imádkoztak közösen Szatmárnémeti katolikus és más felekezetű hívei, majd - szintén a Bethlen Gábor Alapkezelőnek köszönhetően - ételosztást tartottak a város négy "szegény pontján", ahol összesen hatszáz adag meleg ételt osztottak szét.

A Communio Alapítvány pályázata is sikeres volt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. felé, ennek köszönhetően pedig hat gyermek- és ifjúsági tábort tarthattak Nagyszokondon, a Szent Ignác lelkigyakorlatos központban. Az öt táborhéten keresztül összesen 205 gyermek táboroztatása lett megoldott - ingyen utazhattak és korszerű eszközöket használhattak a nevelő és szórakoztató időtöltésük alatt.

Szintén a Communio Alapítvány pályázata alapján adhatták ki újra a Boldog Scheffler János életéről és munkásságáról szóló könyvet.

A szatmárnémeti Hám János Óvoda felújítására és korszerűsítésére a Szatmári Római Katolikus Püspökség pályázott sikeresen a Bethlen Gábor Alapkezelőnél 2015-ben. A támogatás révén, a megújult szatmárnémeti Hám János Óvoda legalább 216 gyermek (8 óvodai csoport) számára biztosíthat színvonalas oktatást megfelelő körülmények között, 16 óvodapedagógus és 5 dajka segítségével. Az oktatási program által előírt tevékenységek mellett, számtalan olyan rendezvény, foglakozás tarkítja az óvoda életét, melyben szülők, gyerekek, pedagógusok együttesen fedezhetik fel a közösség összetartó erejét. Az óvodában rendezett nyílt napok alkalmával több mint 600 érdeklődő ismerkedhet meg annak tevékenységével, s mindazzal amit a gyermekek az itt eltöltött 4 év alatt megélhetnek.

Az elvégzett munkálatok nem csak esztétikai szempontból fontosak. A műemlék épület állagának megőrzése mellett sikerült biztonságossá is tenni az épületet. A megvalósításokat november 24-én adták át Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár jelenlétében.

A 2016-os évben a Bethlen Gábor Alapkezelőnek köszönhetően újúlhatott meg külsőleg a nagykárolyi Kalazanci Szent József templom.

A 2017-es év során az Alapkezelő jóvoltából új multifunkcionális másolóval-nyomtatóval-szkennerrel gazdagodott a Szatmári Római Katolikus Püspökség. Pasztorális tevékenységében nagy segítséget jelent a készülék.