2020. január. 19. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2020. január. 19. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Zarándoklatok 2019-ben

ZARÁNDOKLATOK A KEGYELEM ÉVÉBEN

Zarándokutak az Európai Máriás Háló állomásaira

„Aki zarándokol, úton van.
Aki zarándokol, jó úton van
.”

*****************************************************************************************************************

Zarándoklat a Balkán-félszigetre

Máriabeszterce

2019. május 25 – 29.

1. nap: Indulás hajnal 1:00 órakor (RO idő) Szatmárnémetiből a Székesegyház előtti parkolóból. Utazás autóbusszal a Nagyvárad – Arad – Szabács útvonalon. Séta a Latin-hídhoz, ahol Gavrilo Princip, 1914. június 28-án megölte Ferenc Ferdinándot. Bolyongás a bazárban, séta a minaretek között. Szállás, vacsora Medjugorje térségében.

2. nap: Reggeli. Délelőtt: ima a Szent Jakab templomban, majd a Rózsafüzér titkairól elmélkedünk a köves Podbrdón. Délután: Hercegovina fővárosába, Mostárba kirándulunk. A smaragd színű Neretván átívelő Öreg-híd (Csontváry egyik leghíresebb festménye is ábrázolja) a város szimbóluma. A hangulatos macskaköves utcák mecseteikkel az oszmán kort idézik. Szabadidőben mindenki felfedezheti a nyüzsgő bazárt, megpihenhet egy dzsámi udvarán vagy szürcsölhet egy igazi török kávét. Szállás, vacsora Medjugorje térségében.

3. nap: Kora reggel indulunk s Krisztus szenvedéseiről elmélkedünk a Krizevac köves, meredek keresztútján. Reggeli. Utazás Horvátországba; Szentmise a „horvát Lourdes-ban”, Vepricben. A szépséges Makarska riviéra közelében találjuk Vepricet. Az itt lévő Marijansko kegyhely (valóban hasonlít a francia Lourdes-hoz) már a 20. század elején megalakult az érsek kezdeményezésére: Makarska így megkapta saját Lourdes-ját. Délután felüdülünk az Adriai-tengerben, majd visszatérünk Hercegovinába. Ima a Szent Jakab templomban. Szállás, vacsora Medjugorje térségében.

4. nap:         Reggeli. Utazás a világörökség részeként szereplő Plitvicei-tavakhoz. A 16 tófüzér kisebb-nagyobb vízesésekkel kapcsolódik egymáshoz. Sétával és hajóval fedezzük fel ezt a mesevilágot; nem hiába forgatták itt Az Ezüst-tó kincsét is. Szállás, vacsora Károlyváros térségében.

5. nap:         Reggeli. Zarándoklat Horvátország legnagyobb Mária kegyhelyére, Máriabesztercére. A horvát nemzet legfontosabb búcsújáró helyén évente több százezren keresik fel a Boldogasszony csodatévő szobrát. Hazautazás a Nagykanizsa – Budapest útvonalon. Érkezés Szatmárnémetibe, késő este.

Részvételi díj:    240,- EUR/fő - 44 fő esetén
 275,- EUR/fő - 33 fő esetén

Ár tartalmazza: szállítás légkondicionált autóbusszal, idegenvezetést, lelkivezetést, biztosítás* 60 éves korig, 4 éjszakai szállást kétágyas fürdőszobás panzió szobáiban és félpanziót (4 reggeli, 4 vacsora).

Az ár nem tartalmazza: belépők költségeit 30 EUR/fő (Mostar 5 EUR, Plitvicei tavak 25 EUR,).

*Biztosítás: 60 év fölöttieknek plusz 5 EUR.

Jelentkezési határidő: F.é. április 12.

Jelentkezéshez szükséges: személyigazolvány másolat és 50 EUR előleg.

Lelkivezető: Ft. Tatár Zoltán

Idegenvezetők: Porcsalmi Tamás és Katalin

*****************************************************************************************************************

Zarándoklat Balaton-felvidék kegyhelyeire

Sümeg

2019. június 12 – 15. MINDEN HELY ELKELT

A következő út 2019. szeptember 18 - 21. között lesz, erre lehet jelentkezni!

1. nap: Indulás reggel 4:00 órakor (RO idő) Szatmárnémeti, Székesegyház előtti parkolóból. Utazás autóbusszal Budapest érintésével Tihanyba. A félsziget legfőbb látványossága a közel ezer éves Bencés apátság, a díszített barokk templommal, a XI. századi altemplommal, és I. András király kriptájával. A szerzetesi jelenlét pedig még különlegesebbé teszi az Apátsági Múzeum amúgy is felejthetetlen élményt nyújtó kiállítását. Tihany után irány Balatonfüred. Reformkori belvárosa az elmúlt évek során teljesen megújult. A kikötő és a Tagore sétány környéke a turisták kedvelt tartózkodási helye. Itt sorakoznak a város látnivalói, a vitorláskikötő, a kerektemplom, a Jókai villa és a Szívkórház, mely előtt savanyúvíz forrás várja a szomjazókat. Egy új füredi attrakció következik, mely 3 részből áll: egy ízletes vacsorából, a Vitorlás Múzeum megtekintéséből, mely a Balaton vízi életét mutatja be virtuálisan és valóságosan is és egy sétahajózásból a Tihanyi-félszigetig. Végül a szállás elfoglalása következik.

2. nap: Hegyestű bazaltkúpjához utazunk, amely európai viszonylatban is ritka látvány. Sümegre zarándokolunk, a ferences kegyhelyre, melynek igazgatója Barsi Balázs atya. A törökdúlás után vált Sümeg a Betegek Gyógyítója búcsújáró helyévé. Az első csodás gyógyulást 1699-ben jegyezték fel, az utolsót 1987-ben, amikor egy gimnazistán segített a sümegi fájdalmas Anya kegyszobra. A következő helyszín, Keszthely. Miután sétáltunk a hangulatos kisvárosban, a Festeticsek pompás, nagyvonalú kastélyát, a parkot és a hintókat vesszük górcső alá. A Balaton várához hajtunk, Szigligetre. Az erősségből a panoráma elsőrangú! A napot a Badacsony oldalán, egy hangulatos borkóstolással zárjuk, ahonnan csodás az esti fényekben játszó Balaton.

3. nap: Első megállónk Kinizsi Pál Temesi ispán vára: Nagyvázsony, ahol rövid sétát teszünk az erősség körül. Szakképzett idegenvezető segítségével látogatást teszünk a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban és a Mini manufaktúrában. Itt mindent megtudhatunk a híres herendi porcelángyár történetéről, valamint a porcelán készítéséről. Vizit a Szent Margit és Boldog Gizella városába”, Veszprémbe: az Óvárosi tér polgárházai, a városháza és a tűztorony mellett elhaladva a Hősök kapuján át érkezünk a várba, ahol az érseki palota és a Szent Mihály székesegyház a legemlékezetesebb.

4. nap: Búcsúzunk a Balatontól s Nemzeti Emlékhelyünkre, Székesfehérvárra utazunk. Itt tartották a törvénylátó napokat (az országgyűlés előzménye); itt koronázták meg 38 királyunkat; s ide temettek 15 magyar uralkodót köztük Szent István királyt és Szent Imre herceget. Zarándoklatunkat szentmisével, a gazdagréti Szent Angyalok templomban zárjuk, melynek első plébánosa László atya volt. A „Szomszédok” forgatási helyszínén felidézzük a 90-es évek hangulatát, majd haza indulunk. Érkezés Szatmárnémetibe az esti órákban.

Részvételi díj:    145,- EUR/fő - 44 fő esetén

170,- EUR/fő - 33 fő esetén

Ár tartalmazza: szállítás légkondicionált autóbusszal, idegenvezetés, lelkivezetést, biztosítás* 60 éves korig, 3 éjszakai szállást kétágyas, fürdőszoba, konyhasarok - üdülő szobáiban (törölközőt vinni kell).

Az ár nem tartalmazza: belépők 12.500,- HUF/fő (Tihanyi Apátság 1.000,- HUF, Vitorlás Múzeum vacsorával és sétahajózással 2.800,- HUF, Keszthely, kastély 3.000,- HUF, Szigliget 800,- HUF, Hegyestű 1.100,- HUF, Borkóstolás 1.500,- HUF, Herend 2.300,- HUF). Étkezéseket (önellátó), napi egy főétkezésre kb. 1.500 HUF/fő.

*Biztosítás: 60 év fölöttieknek plusz 5 EUR.

Jelentkezési határidő: F.é. május 2.

Jelentkezéshez szükséges: személyigazolvány másolat és 50 EUR előleg.

Lelkivezető: Egyeztetés alatt

Idegenvezető: Porcsalmi Tamás és Katalin

*****************************************************************************************************************

Zarándoklat Lengyelországba

Czestochowa

2019. július 2 -5.

1. nap: Indulás reggel 4:30 órakor (RO idő) Szatmárnémeti, Székesegyház előtti parkolóból. Vizit Wadowicében; Szent II. János Pál pápa szülőházának megtekintése (kívülről), a Szentatya kedvenc süteményének, a Kremowkunak a megkóstolása. Ezután Kalwaria Zebrzydowskát látogatjuk meg, mely régóta Lengyelország egyik legfontosabb zarándokközpontja, Európa egyik legszebb kálváriája, a világörökség része és Karol Wojtyla szeretett helye. Szállás, vacsora Krakkóban.

2. nap: Reggeli. Emlékezés a hányattatott sorsú Nowa Huta-i templomnál, amelyet Karol Wojtyla, Krakkó érseke szentelt fel 1977. május 15-én. Czestochowa zarándoklatunk egyik fő célja. Opolei László herceg magyar pálosokat hívott a Jasna Gorai kegyhely alapítására és a Fekete Madonna kegyképének vigyázására. Itt dobog Lengyelország szíve. Megtekintjük a bazilikát, a kegykápolnát, a Kordecki termet… Szállás, vacsora Krakkóban.

3. nap: Reggeli. A Wawel-beli székesegyházhoz sétálunk, imádkozni Szent Hedvig sírjánál s emlékezni a közös lengyel-magyar történelemre. A Rynek, a főtér következik, melynek a posztó csarnok és a gazdag polgárházak mellett a Mária-templom a fő ékessége. Délután Szent Fausztina ereklyéinél, az Irgalmas Jézus bazilikában imádkozhatunk, s megcsodáljuk a mozaikkal ékes magyar kápolnát. Végül a nemrég felszentelt Szent II. János Pál Pápa templomot keressük fel. Szállás, vacsora Krakkóban.

4. nap: Szentmise a wieliczkai sóbánya Szent Kingának szentelt kápolnájában, reggeli 7:00 órakor. Reggeli, majd hazautazás, pihenővel Zakopáne színes, gazdag forgatagában, érkezés Szatmárnémetibe a késő esti órákban.

Részvételi díj:    185,- EUR/fő - 44 fő esetén

220,- EUR/fő - 33 fő esetén

Ár tartalmazza: szállítás légkondicionált autóbusszal, idegenvezetés, lelkivezetést, biztosítás* 60 éves korig, 3 éjszakai szállást 2 + 2 típusú szállodai szobákban (egy szobában 2 ágy van és két szobánként áll rendelkezésre 1 fürdőszoba és WC) és félpanziót (3 reggeli, 3 vacsora).

Az ár nem tartalmazza: belépőket 40,- PLN/fő (Wawel 25,- PLN, Mária templom 15,- PLN). 1 EUR= 4,35 PLN

*Biztosítás: 60 év fölöttieknek plusz 5 EUR.

Jelentkezési határidő: F.é. május 31.

Jelentkezéshez szükséges: személyigazolvány másolat és 50 EUR előleg.

Lelkivezető: Egyeztetés alatt

Idegenvezető: Székely Zsuzsanna

*****************************************************************************************************************

Zarándoklat Szlovéniába

Brezje

2019. szeptember 3 – 6.

1. nap: Indulás reggel 4:00 órakor (RO idő) Szatmárnémeti, Székesegyház előtti parkolóból. Utazás Budapesten keresztül Szlovéniába. Felkeressük a Dráva két partján elterülő kisvárost, Ptuj reneszánsz várát, ahol farsangi maszk-, hangszer- és fegyverkiállítás, török portrégyűjtemény, valamint a kastély egykori életét bemutató tárlat várja az idelátogatókat. S persze szép kilátás az alant elterülő városra. Továbbutazunk a Ptujska Gora zarándoktemplomához, mely a szlovén gótikus építészet egyik legszebb alkotása. Itt található a híres Palástos Madonna domborműve, mely a szlovének legféltettebb egyházi kincse. Szállás Ljubljana térségében.

2. nap: Reggeli. Látogatás Predjana várához, mely a karszt vidék egyik barlangját zárja el s melynek híres rabló lovagja a mi Mátyásunk szövetségese volt. Ezután az UNESCO által is számon tartott Skocjan barlangrendszert barangoljuk be, mely különbözik a már megszokott barlangoktól. Irány a kalózok félszigete: Piran, az olaszos hangulatú tengerparti kisváros. A felfedező séta mellett megmártózhatunk az Adriai-tenger habjaiban. Szállás Ljubljana térségében.

3. nap: Reggeli. Szlovénia nemzeti Mária-kegyhelyére zarándokolunk: Brezjébe. A kegytemplomban, a Segítő Mária kép előtt imádkozunk s Szentmisén veszünk részt. Végül megtekintjük a betlehemes gyűjteményt. Kirándulás a híres Triglav Nemzeti Parkba: a Vogel-hegy csúcsára utazunk felvonóval. Innen csodálhatjuk meg a tóvidéket és a Júlia Alpok vonulatát. Következő állomásunk Szlovénia ékszere, a Bledi-tó; pletnázás a tó közepén lévő szigetre, az ősi kegytemplom megtekintésére. Szállás Ljubljana térségében.

4. nap: Reggeli. Andalgás az andalító, bájos szlovén fővárosban: pillantás a vártoronyból Ljubljanára; séta a Ljubljanica két partján a székesegyház, a városháza és a messze földön ismert Hármas híd érintésével a mozgalmas piacig. Élményekkel telve búcsúzunk s utazunk haza. Érkezés Szatmárnémetibe a késő esti órákban.

Részvételi díj:    220,- EUR/fő - 44 fő esetén

260,- EUR/fő - 33 fő esetén

Ár tartalmazza: szállítás légkondicionált autóbusszal, idegenvezetés, lelkivezetést, biztosítás* 60 éves korig, 3 éjszakai szállást kétágyas szállodai szobákban és 3 reggelit.

Az ár nem tartalmazza: Vacsorák árát 25 EUR/fő és a belépőket 86,- EUR/fő (Ptuj kastély 5,- EUR, Bled pletna 12,- EUR, Bled templom 6,- EUR, Vogel-hegy 17,- EUR, Savica 2,50 EUR, Skocjan barlang 11,- EUR, Predjana vára 14,- EUR, Ljubljana vára (felvonóval) 10,- EUR, Brezje Betlehem Gyűjtemény 3,50 EUR, Egyéb 5,- EUR).

*Biztosítás: 60 év fölöttieknek plusz 5 EUR.

Jelentkezési határidő: F.é. július 2.

Jelentkezéshez szükséges: személyigazolvány másolat és 50 EUR előleg.

Lelkivezető: Ft. Jakab Norbert

Idegenvezető: Porcsalmi Tamás és Katalin

*****************************************************************************************************************

Lourdes, Santiago de Compostella, Fatima

Lourdes, Fatima és Gibraltár

2019. szeptember 30 – október 12.

1. nap: Indulás Szatmárnémeti Székesegyház előtti parkolóból, hajnal 1:00 órakor (RO idő). Utazás autóbusszal, pihenőkkel a Budapest-Ljubljana-Velence útvonalon. Zarándoklatunk első állomása Camposampiero, ahol Szent Antal utolsó napjait töltötte s ahol az a nevezetes diófa állt… Szállás Piacenza térségében.

2. nap: Reggeli. Tovább haladunk Szent Antal nyomában: a tiszteletére szentelt bazilikában imádkozunk a sírjánál és az ereklyéinél Padovában; sétálunk a Prato della Valle híres szobrai között. Utunk szép és híres helyeken vezet: Genova - San Remo - Monaco - Cannes útvonalon. Szállás Aix-en-Provence térségében.

3. nap: Reggeli. Mai imánkat Szent Egyed sírjánál kezdjük: Saint-Gilles-ben. Ebből a varázslatos kisvárosból érkeztek a szerzetesek a Szent László által alapított Somogyvári Apátságba. Tovább haladunk a Narbonne-Toulouse útvonalon. Érkezés Lourdes-ba; részvétel a kegyhely esti programjain, a fáklyás körmeneten. Szállás Lourdes térségében.

4.nap: Reggeli. A kegyhely bemutatása. Massabielle: a jelenések barlangja, földalatti bazilika, Rózsafüzér bazilika, kripta, a Szeplőtelen Fogantatás bazilikája (felső bazilika), Szent Bernadett templom. Lourdes megtekintése: Szent Bernadett múzeum, Bernadett szülőháza (A malom), Cachot (a börtön, ahol a Soubirous család lakott), látogatás a plébániatemplomban, ahol Szent Bernadettet megkeresztelték. Keresztút a kálvárián. Bekapcsolódunk a zarándokprogramokba: betegek körmenete, fáklyás körmenet. Szállás Lourdes térségében.

5. nap: Korai reggeli! Utazás az Atlanti-óceán partja mentén a hispánok földjén, ami az ősi időket idézi. Bevonulás Loyolába, baszk földre, Szent Ignác szülővárosába. Tovább robogunk a Torrelevega-Oviedo útvonalon. Rövid pihenőt tartunk a vad-romantikus Atlanti-óceán partján. Szállás Santiago de Compostellában.

6. nap: Reggeli. A középkor egyik legjelentősebb zarándok központjában megtekintjük a székesegyházat s felkeressük az idősebb Szent Jakab apostol sírját. Tovább Fatimába, rövid megállóval Portugália egyik neves búcsújáró helyén, Braga mellett, a Jó Jézus templománál. A templomhoz vezető csodálatos barokk lépcsősor 350 méter hosszú (Van felvonó!). Szállás Fatimában.

7. nap: Reggeli. Vasárnapi szentmise. Egész napos ima és emlékezés Fatimában: a látnok gyermekek egykori sírja a temetőben; a magyar adakozásból épített keresztút; Szent István király kápolna; a gyermekek háza Aljustrelben. Részvétel a kegyhely programjain. Szállás Fatimában.

8. nap: Hajnali rózsafüzér imádkozás a kegyszobornál a Rózsafűzér Királynője ünnepén. Reggeli, majd zarándoklat Szent Antal szülővárosába, Lisszabonba. Egy kápolna, ahol Szent II. János Pál pápa is imádkozott, Sé – így hívják a katedrálist; egymásba nyíló terek a Tejo-folyó partján. A 110 méter magas Krisztus Király szoborhoz kirándulunk a Tejo túloldalára, ahonnan pazar kilátás nyílik a portugál fővárosra. Folytatjuk utunkat a Setubal – Faro útvonalon. Szállás El Rocio térségében.

9. nap: Reggeli. El Rocio olyan, mintha a világ végén lenne, olyan mint ahol megállt az idő. Mégis itt tartják Pünkösdkor a Föld legnagyobb és legszínesebb búcsúját. Most nekünk is megadatik, hogy az andalúz falucska csodatévő Mária-szobrához fohászkodjunk. Narancsfák szegélyezte úton jutunk a Flamenco- és a bikaviadalok őshazájába, a Guadalquivir partján elterülő Sevillába. A folyó mellé épült a misztikus Aranytorony; Szűz Máriáról nevezett gótikus katedrálisa a világon az egyik legnagyobb, áprilisi búcsúja, a Feria de Abril messze földön híres. Az egyetem pompás épülete mellett elkápráztat a Plaza de Espana… Csak pár kilométert kell buszoznunk s Nagy Britanniába érkezünk. Rövid határellenőrzés után lépünk be Gibraltárba. A kanyargós, hangulatos belvárosban sétálunk, majd elzarándokolunk az Európa Nagyasszonya Kegytemplomhoz. Itt tartjuk Magyarok Nagyasszonya tiszteletére mai szentmisénket. Majd átpillantunk Afrikába. Jó 100 km és megérkezünk a tengerparti szálláshelyünkre.

10.nap: Reggeli. Hosszú utazásunkat a híres Granadában szakítjuk meg. A hegyet uraló Alhambara a letűnt mór időket idézi. 1492. január 1-jén az utolsó pogány kalifa az Alhambrában adta át a város kulcsait Izabellának és Ferdinándnak. Tovább haladunk a Murcia – Valencia útvonalon a következő szálláshelyünkre.

11.nap: Reggeli. Ahol Spanyolország szíve dobog – látogatás a „La Morentá”-nál, a fekete Mária-szobornál Montserraton. Séta Barcelonában, a katalán fővárosban: Kolombusz-szobor, Rambla, pihenő a Placa Reialon, fohász a gótikus székesegyházban s végül kívülről megcsodáljuk az épülő Sagrada Familiát. Szállás Figueras térségében.

12.nap: Reggeli. Egész napos utazás a Perpignan-Aix-en-Provence-Nizza-Savona-Verona útvonalon a Piacenza környéki szálláshelyig.

13.nap: Reggeli. Hazautazás a Ljubljana – Budapest útvonalon Szatmárnémetibe. Érkezés, késő éjjel.

Részvételi díj:    765,- EUR/fő - 44 fő esetén

895,- EUR/fő - 33 fő esetén

Ár tartalmazza: szállítás légkondicionált autóbusszal, idegenvezetés, lelkivezetést, biztosítás* 60 éves korig, 12 éjszakai szállást kétágyas szállodai szobákban és 12 reggelit.

Az ár nem tartalmazza: 12 vacsora árát 150 EUR/fő és a belépőket 42,- EUR/fő (Szent Egyed templom kripta 3,- EUR, Loyola 2,- EUR,  Lourdes 2,- EUR, Granada Alhambra 30,- EUR, Barcelona székesegyház 5,- EUR).

*Biztosítás: 60 év fölöttieknek plusz 10 EUR.

Jelentkezési határidő: F.é. július 16.

Jelentkezéshez szükséges: személyigazolvány másolat és 50 EUR előleg.

Lelkivezető: Ft. Bíró Norbert

Idegenvezető: Porcsalmi Tamás és Katalin

*************************************************************************

SZENTFÖLD

2020. március 10 - 17.

1. nap: Indulás Szatmárnémetiből a Székesegyház előtti parkolóból, éjfélkor. Továbbutazás repülővel, Tel Aviv irányába. Autóbusszal városnézés Tel Avivban, Jaffában. Szent Péter templom és Szent Péter látomása helyének, valamint annak a helynek a megtekintése, ahol a hagyomány szerint a cethal partra vetette Jónás prófétát. Fürdési lehetőség a Földközi tengerben. Indulás Betlehembe. Útközben meglátogatjuk Emmauszt. Vacsora és szállás Betlehemben.

2. nap: Betlehem – Jeruzsálem. Reggeli után meglátogatjuk a Születési Bazilikát, Tejbarlangot, Pásztorok mezejét. Utána Jeruzsálambe megyünk. Buszos és gyalogos városnézés Jeruzsálemben. Mennybemenetel helyét, Jézus lábnyomát. Szállás és vacsora Betlehemben.

3. nap: Jeruzsálem. Reggeli után fölmegyünk a Scopus hegyre, hogy onnan gyönyörködjünk Jeruzsálem panorámájában. Olajfákhegye, Pater noster és Dominus Flevit római-katolikus templomok meglátogatása. Getszemáni kert a Nemzetek templomával (Agonia templom), Szűz Mária üres sírja és a Getszemáni barlang meglátogatása. A várba a Szent István kapun (Oroszlán kapu) lépünk be, meglátogatjuk a Szent Anna görög katolikus templomot, és az Antonia várában levő Bethezda fürdőt. Gyalog tesszük meg a Via Dolorosan a 14 állomást, ahol Jézus is végigment a kereszttel egészen a Szent Sír bazilikáig. Felmegyünk a Golgotára, megkenés köve, Jézus üres sírja és a bazilikában lévő összes szent hely meglátogatása végett. Szállás és vacsora Betlehemben.

4. nap: Jeruzsálem. Reggeli után  meglátogatjuk a Sion hegyén található “Mária elszenderedésének” Benedek rendi templomát, az Utolsó vacsora termét, Dávid király sírját. Látogatást teszünk a Siratófalnál, majd  Ein Karembe megyünk, ahol meglátogatjuk Keresztelő Szent János szülőhelyét, Szűz Mária kútját és a Látogatás templomát, amely a Szentföld legművészibb temploma. Meglátogatjuk a Parlamentet (Kneszet). Szállás és vacsora Betlehemben.

5. nap: Holt- tenger – Qumran – Jerikó – Tiberias. Reggeli után utazás Qumranba (régi esszénus központ, ahol megtalálták a Holt-tengeri tekercseket) a Holt-tengerhez, amely a Föld legalacsonyabb pontja -400 m. Kozmetikai termékeket forgalmazó üzlet megtekintése. Útközben meglátogatjuk Betániát (Lázár sírját), Hozevat. Fürdési lehetőség a Holttengerben. Utána megtekintjük Jézus igazi keresztelésének helyét, majd Jerikót látogatjuk meg, amely a világ legrégibb városa (10 ezer éves). Itt megtekintjük Kísértések hegyét és Zakkeus fügefáját. Vacsora és szállás Tiberiasban.

6. nap: Tibériás – Tábor hegy - Kafarnaum – 8 Boldogság hegye. Reggeli után indulás a Tábor hegy felé. A római katolikus templom meglátogatása, ahol a Színeváltozás történt. Jordán folyó – Yardenit – Jézus keresztelésének helye, a Chibutz és a déligyümölcsös üzlet meglátogatása. Továbbutazás Kafarnaum városába, amelyet az Úr városának is neveznek. Megtekintjük Szent Péter házának romjait, majd Taghbat, ahol a kenyérszaporítás történt, a Primátus templomát (be lehet menni a Genezáreti tóba), 8 Boldogság hegyét. Csónakázás a Galileai tengeren egy Jézus-korabeli csónak másával, a Caprice gyémánt és aranygyár üzleteinek meglátogatása. Szállás és vacsora Tibériásban.

7. nap: Kana – Názáret – Haifa. Reggeli után Kána falut látogatjuk meg, ahol megtalálható a két kőedény, amelyekben Jézus véghezvitte első csodáját, amikor a vizet borrá változtatta. Majd Názáret következik: az Angyali Üdvözlet római katolikus templom és Mária házának, Szent József műhelyének megtekintése után, Haifaba megyünk, amely egy gyönyörű kikötőváros a Karmel hegy lábánál. Meglátogatjuk a Bahai vallás szentélyét, a teraszokon kialakított kertjeivel, amelyek még a Versailles-i kerteknél is szebbek. A Tenger Csillaga (Stella Maris) kármelita kolostortemplomot is megtekintjük, amelyben Illés próféta barlangja van. Szállás és vacsora Tiberiásban.

8. nap: Jeruzsálem - Tel Aviv. Korán indulunk Tel Aviv felé, a Bengurion repülőtérre. Megérkezés a reptérre ahonnan kisbuszokkal tovább utazunk Szatmárnémeti felé.

* * *

Részvételi díj:     990,- EUR/fő, 40 fő esetén

1.040,- EUR/fő, 30 fő esetén

Az ár tartalmazza: Szállítást Szatmárnémeti – REPTÉR (Kolozsvár vagy Budapest); (Kolozsvár vagy Budapest - Szatmárnémeti; Magyar nyelvű idegenvezetés és lelkivezetés; Repülőjegy; Reptéri illeték; Felügyelet a Tel Aviv repülőtéren érkezéskor és elutazáskor; 7 éjszakai szállást (4 éjszaka szállás Betlehemben 4* szállodában és 3 éjszaka szállás Galileában/Tiberiásban 4* szállodában); Napi két étkezés – HB (félpanzió) – a program szerint; Légkondicionáló berendezéssel rendelkező modern autóbusszal való szállítás Izraelben; Belépődíjakat a programban felsorolt helyekre.

Az ár nem tartalmazza: Borravalók Izraelben (30 euro/fő – kötelező), amelyet a helyszínen fizetnek ki a helyi iroda képviselőjének; Étkezésnél fogyasztott alkohol vagy alkoholmentes italok; Opcionális kirándulás - csónakázás a Galileai tengeren egy Jézus-korabeli csónak másával - 10 Eur/fő; Minden más ami nincs fennebb feltüntetve. Betegbiztosítást, ami 55 RON, 60 éves korig.

Egyéb információk: 6 hónapig érvényes útlevél (az indulás időpontjától számolva) szükséges az utazáshoz; A különböző ünnepségek és a biztonsági előírások miatt egyes turisztikai látványosságok látogatási sorrendje megváltozhat/eltérhet az eredeti programtól; Lehetőleg minden nap lesz szentmise valamelyik szent helyen. A misézés időpontját a templomok szabják meg. Ennek függvényében is változhatnak egyes napok programjai, de a programban szereplő helyeket mind meglátogatják; Az izraeli hatóságok fenntartják maguknak azt a jogot, hogy megtagadják valakinek a belépését, aki nem tanúsít elég megbízhatóságot, a szervezők ezért nem vonható felelősségre. Kérjük a résztvevőket, hogy jelezzék iratkozáskor ha bármilyen féle incidense volt külföldi államokban vagy bármilyen kapcsolata/összefüggése az izraeli álammal; Minden 3*/4*-os szálloda szobái fel vannak szerelve légkondicionáló berendezéssel, fürdőszobával, telefonnal, kábel TV-vel (a szállodák minősítése az izraeli normáknak felel meg), illetve bőséges svédasztalos reggelit és vacsorát biztosítanak minden nap.

*Biztosítás: a 60 év fölöttieknek plusz 10 EUR.

Jelentkezési határidő: F.é. november 20-ig.

Jelentkezéshez szükséges: személyigazolvány és útlevél másolat és 200 EUR előleg.

Lelkivezető és idegenvezető: Ft. Dr. Ágoston Ferenc

*************************************************************************

Moszkva - Szentpétervár

2020. augusztus 6 – 13.

0. nap: Éjfélkor indulás a Szatmárnémeti Székesegyház előtti parkolóból.

1. nap: Reggel 7:00 órakor Budapesten, Ferihegy 2B indulás az Aeroflot menetrendszerinti járatával Oroszországba, Moszkvába, a Sheremetyevo repülőtérre. Autóbuszos ismerkedés a fővárossal. Egy gyors fényképezésre elugrunk a Lomonoszov egyetemhez. Ahhoz a Megváltó Krisztus székesegyházhoz utazunk ezután, amely a világ legnagyobb ortodox temploma, amelyet 1931-ben felrobbantottak s 1990 után építettek újjá. Végül szintén fotózni a Szófia rakpartra ballagunk: a Moszkva-folyó túlpartján ott a Kreml. Transzfer a szállodába. Szállás Moszkvában.

2. nap: Reggeli. A nap első célpontja a Novogyevicsij női kolostor, mely a Kreml után az orosz főváros talán leghíresebb műemlék-együttese. A cári család tagjai állandó látogatói-vendégei voltak, de itt koronázták meg Borisz Godunovot. Az épületegyüttes 2004-től a világörökség része. A kolostor temetőjében számos híresség sírja található: Bulgakov, Gogol, Csehov, Prokofjev, Majakovszkij, Hruscsov, Jelcin... Következik a Tretyakov Képtár, mely az orosz képzőművészet legnagyobb gyűjteménye a középkor hajnalától a modern korig. Láthatjuk itt Rubljov, Repin, Verescsagin híres képeit és megcsodálhatjuk Kandinszkij vagy Chagall alkotásait. A délutáni órákban VDNH-t (más néven: Összoroszországi Kiállítási Központ) keressük fel. A hatalmas területen a volt szovjet tagköztársaságokat bemutató pavilonokat alakították ki, mely most moszkvaiak kedvelt pihenő parkja. A térség egyik érdekes látnivalója a szovjet filmek főcíméből ismert, Vera Muhina alkotás: Munkás- és kolhozparasztnő szobor. A park közelében várja látogatóit az Űrhajózási Múzeum, melyben a Vosztok–1 is megtalálható. Ebben az űrhajóban kerülte meg Gagarin a Földet. Este megyünk a Vörös térre. Itt láthatjuk a Kremlt, Moszkva egyik jelképét a Hram Vaszilija Blazsennovot, a Lenin-mauzóleumot, a GUM-ot, a Bolsojt, a Kazan Székesegyházat, a látványnak sem utolsó Goszudarsztvennij (Történelmi) Múzeumot. Ezen az estén kivilágítva is rácsodálkozhatunk a világváros világhírű épületeire. Szállás Moszkvában.

3. nap: Reggeli. A mai nap is hallatlan izgalmakat tartogat. Kezdünk a Verniszázsban. Ez egy piac, egy zsibvásár elképesztő!!! A szálloda mellet van. De igazi régi orosz stílusú épületekben kínálják az eladandókat. Kik? Tatárok, baskírok, csuvasok. Mordvinok, udmurtok, avarok. Marik, jagutok, komik. Burjátok, ingusok, tuvaiak…Ma metrózunk, a méltán híres állomásokból kapunk ízelítőt. S így jutunk el a KREML-be. Ami fogalom: palota- és templom együttes. Mielőtt belépünk a Kreml területére, látjuk az őrségváltást. Bent pedig a Nagy Kreml Palota, a Lázár templom, az Uszpenszkij székesegyház, a Blagovescsenszkij székesegyház, az Arhangelszkij székesegyház, a Nagy Iván harangtorony, a Tizenkét Apostol temploma, a Pátriárkák palotája és a Kongresszusi Palota. Ezután a Kincstárat keressük fel. A régebben fegyvertárként működő épületben ma kincstár található, amelyben a cári udvar tárgyi történelme látható, orosz mesterek által készített ezüst és arany ékszerek, illetve a külföldi delegációk ajándékai. Megtekinthetők a cári koronázási kellékek és a cári ruházat, a díszes étkészletek és a régi fegyverek. Késő délután ismét a Vörös tér. Szállás Moszkvában.

4. nap: Reggeli. Vasárnapi Szentmisén veszünk részt a moszkvai Szeplőtelen Fogantatásról nevezett Római Katolikus Székesegyházban. Miután megnézzük ezt a szép neogótikus templomot, a Leningrádi Pályaudvarra utazunk. Innen a 200 km/órás sebességgel száguldó expessz vonattal robogunk a 700 km-re lévő Szentpétervárra. A szédítő sebesség ellenére gyönyörködhetünk a nagy orosz síkságban. Miután megérkezünk, a szállásunkra utazunk. Szállás Szentpéterváron.

5. nap: Reggeli. Látogatás az Izsák-székesegyházban, valamint a Péter-Pál erődben, ahol a város történelme kezdődött. Az építmény templomában, a Péter-Pál székesegyházban vannak a cárok síremlékei, Nagy Pétertől egészen az 1918-ban kivégzett II. Miklósig. Felkeressük az Auróra cirkálót. Autóbuszos és gyalogos városnézés: Marijinszkij-színház, Admiralitás, Vaszilij-sziget, Mensikov-palota, Szmolnij-komplexum…Délután tárlatvezetés a Téli Palotát is magába foglaló Ermitázsban: Nyugat művé­szete gyűjtemény: Leonardo, Raffaelo, Tiziano, Renoir, Van Gogh, Picasso… Bolyongás szabadon a 22 kilométert kitevő termeken, folyosókon, ahol megnézhetjük az orosz művészetet, a Nagy Honvédő Háború hőseinek arcképcsarnokát, a magyar alkotásokat – pl. Zichy Mihály akvarelljeit. Este ismerkedünk a vodka történetével a Vodka Múzeumban. Szállás Szentpéterváron.

6. nap: 0 óra 50 perckor!, a hidak felnyitásakor kezdődik a hajózás a Néván. Kicsit még alszunk a szállodában, hiszen „gyorsan élünk”. Reggeli. Kirándulás a tengerparton fekvő Petrodvorecbe, az orosz Versailles-ba, mely Péter cár nevét viseli. A palota együtteshez tartozó káprázatos parkban található a világ legnagyobb és valószínűleg leglátványosabb szökőkútrendszere. CSAK a parkot nézzük meg!!! Kronstadton kersztül visszabuszozunk Pétervárra, a híres Faberge Múzeumba, ahol (talán az aranytojást tojó tyúkok) káprázatos tojásait is láthatjuk. Séta a pompás Nyevszkij proszpekten, az 1812-ben épült Kazányi székesegyház és a mozaikkal gazdagon díszített Megváltó templom „a kiontott vér helyén” megtekintésével. Este virtuóz kozák táncosok mulattatnak bennünket, hogy megtanulhassuk a KALINKÁT! Szállás Szentpéterváron.

7. nap: Reggeli. Kirándulás Carszkoje Szelóba (Puskin), Katalin cárnő nyári rezidenciájába, mely a barokk építészet egyik csúcsteljesítménye. Világhírét növeli a híres Borostyán terem, a Zöld ebédlő és a Trónterem. A nap hátralévő részében élvezzük Szentpétervárt és felkeressük a katolikus Szent Katalin templomot. Szállás Szentpéterváron.

8. nap: Reggelit követően szabadok leszünk, majd kiutazunk a reptérre. Moszkva érintésével repülünk Budapestre, és kisbusszal utazunk Szatmárnémetibe, érkezés hajnali órákban.

Részvételi díj:    1.110,-EUR/fő, 44 fő esetén

1.170,-EUR/fő - 33 fő esetén

Ár tartalmazza: szállítás autóbusszal Szatmárnémeti - Budapest, Budapest - Szatmárnémeti, repülőjegyet illetékekkel együtt, a programokhoz szükséges autóbusz-közlekedést Moszkvában és Szentpéterváron, az expressz vonat díját 1. osztályon Moszkva – Szentpétervár között, idegenvezetés, lelkivezetést, biztosítás* 60 éves korig, 7 éjszakai szállást kétágyas fürdőszobás szállodai szobákban és félpanziót (7 reggeli és 7 vacsora).

Az ár nem tartalmazza: belépők költségeit ami összesen 128 EUR és 3.600 RUB/fő (Szentpétervár - Izsák székesegyház 10 EUR, Péter-Pál erőd 10 EUR,  Ermitázs 15 EUR, Megváltó temploma 10 EUR, Sétahajózás 13 EUR, Orosz folklór est 25 EUR, Vodka Múzeum 10 EUR, Faberge Múzeum 10 EUR Petrodvorec - Kastélypark 10 EUR, Carszkoje Szelo - Katalin-kastély és park 15 EUR, Moszkva Novogyevicsij Kolostor 300 RUB, Tretyakov Képtár 500 RUB, Úrhajózási Múzeum 250 RUB, Hram Vaszilija Blazsennovo 700 RUB, Kreml (kincstár + templomok + harangtorony 1,600 RUB, Tömegközlekedés 250 RUB) és a vízum díját ami 100 EUR/fő. A vízumhoz szükséges dokumentumok: - Érvényes útlevelet amelyben legalább két egymással szembeni üres oldal van az orosz vízum számára és kilépés után még legalább 7 hónapig érvényes, - Személyes adatokat a vízumkérő lap kitöltéséhez, - Egy darab 3,5 x 4,5 cm-es szembe nézetű, sötétített szemüveg és fejfedő nélküli színes fényképet, - Az útlevél másolatát.

 1 EUR = 73 RUB

*Biztosítás: a 60 év fölöttieknek plusz 10 EUR.

Jelentkezési határidő: 2020. január 31-ig.

Jelentkezéshez szükséges: személyigazolvány és útlevél másolat és 200 EUR előleg.

Lelkivezető: Egyeztetés alatt

Idegenvezető: Porcsalmi Tamás és Katalin

Jelentkezni lehet személyesen a Szatmári Római Katolikus Püspökségen az 1 Decembrie 1918 utca 2. szám alatt, Mekker Enikőnél vagy a 0261-714955, 0261-716451 és 0744-483444 telefonszámokon.