2020. április. 4. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2020. április. 4. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Zarándoklatok 2020-ban

ZARÁNDOKLATOK 2020-ban

A KEGYELEM ÉVÉBEN

Zarándoknak lenni azt jelenti, hogy:

megállok egy szent helyen Isten és útitársaim jelenlétében,

csodálattal és hálával elfogadom Isten ajándékait:

a megtérést, a gyógyulást, az egységet, a bátorságot, az örömöt...

(Mary Abboth SSND)

*********************************************************************************************************************

Virágvasárnap a "lengyel Jeruzsálemben"

2020. április 4 – 6.

Április 4., szombat: Indulás Szatmárnémetiből a Székesegyház előtti térről, reggel 6:00 órakor. Utazás Nagykároly – Kassa – Eperjes érintésével egy kevésbé ismert, de különleges lengyel kegyhelyre: Pasierbiecbe. A modern, bensőséges hegyi templom kegyképe a „Vigasztaló Máriát” közvetíti a zarándokok felé. Igazi meglepetés a keresztút, ahol a stációk alakjaiban lengyel boldogokat és szenteket ismerhetünk fel. Például az 5. állomáson Szent II. János Pál pápa, a 10. állomásnál Wyszynszki bíboros portréja tűnik fel. Krakkóba utazunk. A Rynek, a főtér következik, melynek a posztó csarnok és a gazdag polgárházak mellett a Mária-templom a fő ékessége. Szállás, vacsora Krakkó térségében.

Április 5., vasárnap: Reggeli. Virágvasárnapi Szentmisére utazunk a nagy lengyel pápa szülővárosába, Wadowicébe, majd innen megyünk át a Virágvasárnapi processzióra. A Kalwaria Zebrzydowskában lévő szentély a JERUZSÁLEMI Kálvária mintájára épült. A festői Beszkidek területén található ez a több létesítményből álló komplexum, mely az UNESCO Világörökség listáján, mint Kalwaria Vallási- és Tájpark szerepel. Kalwaria Zebrzydowska régóta Lengyelország egyik legfontosabb zarándokhelye, s egyben Európa egyik legszebb kálváriája. A ferences kolostor együtteshez 42 kápolna tartozik a híres „kálvária ösvényekkel”, melyek a természetes tájba olvadnak. Az egész útvonal 6 km hosszú és végigjárása kb. 4 órát vesz igénybe.

Virágvasárnaptól zarándokok ezrei érkeznek ide, hogy erőt merítsenek Jézus szenvedésének, halálának és feltámadásának misztériumából. A dicsőséges jeruzsálemi bevonulást korhű ruhákba öltözött színészek elevenítik fel, amit imádságos figyelemmel követhetnek a hívek. Szállás, vacsora Krakkó térségében.

Április 6., hétfő: Reggeli. Két ikonikus kegyhelyet keresünk föl. Az első a tatárjárás előtt épült ludzmierzi kegytemplom, melynek Mária-szobrát Karol Wojtyla püspök koronázta meg. Isten Anyja ekkor adta neki a pápai hatalmat… A templom kertjében a csodaszép Rózsafüzér stációkat II. János Pál pápa hatására állították…Második kegyhelyünk Zakopánéban van. A fatimai Szűzanya tiszteletére, hálaadásból építették, amiért 1981. május 13-án megoltalmazta a pápát a gyilkos golyótól. Séta, vásárlás a zakopánei színes forgatagban. Hazautazás a Felvidéken keresztül. Érkezés késő éjjel, Szatmárnémetibe.

Részvételi díj: 155,- EUR/fő – 44 fő esetén, 180,- EUR/fő – 33 fő esetén

Ár tartalmazza: szállítás légkondicionált autóbusszal, idegenvezetés, lelkivezetést, biztosítás* 60 éves korig, 2 éjszakai szállást 2+2 típusú szállodai szobákban (egy szobában 2 ágy van s két szobánként áll rendelkezésre 1 fürdőszoba) és félpanziót (2 reggeli, 2 vacsora).

Az ár nem tartalmazza: a belépők költségeit (Mária templom: 15,- zloty/fő)

*Biztosítás: 60 év fölöttieknek plusz 5 EUR

Jelentkezési határidő: F.é. március 10-ig, illetve amíg szabad hely van.

Jelentkezéshez szükséges: személyigazolvány másolat és 50 EUR előleg

Lelkivezető: Ft. Fagea László

Idegenvezetők: Porcsalmi Tamás és Katalin

*************************************************************************

Szentföldi zarándoklat

2020. május 13 - 20.

Május 13., szerda: Indulás hajnali 3:00 órakor Szatmárnémetiből a Székesegyház előtti parkolóból éjfélkor. Debrecenből továbbutazás repülővel 6:15-kor, Tel Aviv irányába. Autóbusszal városnézés Tel Avivban, Jaffában. Szent Péter templom és Szent Péter látomása helyének, valamint annak a helynek a megtekintése, ahol a hagyomány szerint a cethal partra vetette Jónás prófétát. Vacsora és szállás a Hotel ROYAL PLAZA -Tiberiásban.

Május 14., csütörtök: Reggeli után indulás a Tábor hegy felé. A római katolikus templom meglátogatása, ahol a Színeváltozás történt. Jordán folyó – Yardenit – Jézus keresztelésének helye, a Chibutz és a déligyümölcsös üzlet meglátogatása. Továbbutazás Kafarnaum városába, amelyet az Úr városának is neveznek. Megtekintjük Szent Péter házának romjait, majd Taghbat, ahol a kenyérszaporítás történt, a Primátus templomát (be lehet menni a Genezáreti tóba), 8 Boldogság hegyét. Csónakázás a Galileai tengeren egy Jézus-korabeli csónak másával, a Caprice gyémánt és aranygyár üzleteinek meglátogatása. Szállás és vacsora a Hotel ROYAL PLAZA Tibériásban.

Május 15., péntek: Reggeli. Utána Kána falut látogatjuk meg, ahol megtalálható a két kőedény, amelyekben Jézus véghezvitte első csodáját, amikor a vizet borrá változtatta. Majd Názáret következik: az Angyali Üdvözlet római katolikus templom és Mária házának , Szent József műhelyének megtekintése után, Haifaba megyünk, amely egy gyönyörű kikötőváros a Karmel hegy lábánál. Meglátogatjuk a Bahai vallás szentélyét, a teraszokon kialakított kertjeivel, amelyek még a Versailles-i kerteknél is szebbek. A Tenger Csillaga (Stella Maris) kármelita kolostortemplomot is megtekintjük, amelyben Illés próféta barlangja van. Szállás és vacsora a Hotel ROYAL PLAZA Tiberiásban.

Május 16., szombat: Reggeli. Utazás – Jordán völgyén át Qumranba (régi esszénus központ, ahol megtalálták a Holt-tengeri tekercseket) a Holt-tengerhez, amely a Föld legalacsonyabb pontja -400 m. Kozmetikai termékeket forgalmazó üzlet megtekintése. Útközben meglátogatjuk Jerikót, amely a világ legrégibb városa (10 ezer éves). Itt megtekintjük Kísértések hegyét és Zakkeus fügefáját. Fürdési lehetőség a Holt-tengerben. Utazás Betlehembe. Útközben meglátogatjuk Hozevat és Betániát (Lázár sirját). Szállás és vacsora a Hotel MANOLY PLAZA Betlehemben.

Május 17., vasárnap: Reggeli után meglátogatjuk a Születési Bazilikát, Tejbarlangot, Pásztorok mezejét. Utána Jeruzsálambe megyünk. Buszos és gyalogos városnézés Jeruzsálemben. Mennybemenetel helyét, Jézus lábnyomát, Pater Noster és Dominus Flevit római-katolikus templomok meglátogatása. Getszemáni kert a Nemzetek templomával (Agonia templom), Szűz Mária üres sírja és a Getszemáni barlang meglátogatása.. Szállás és vacsora a Hotel MANOLY PLAZA Betlehemben.

Május 18., hétfő: Reggeli után Jeruzsálemben a régi várba a Szent István kapun (Orozslános kapu) lépünk be, meglátogatjuk a Szent Anna görög katolikus templomot, és az Antonia várában levő Bethezda fürdőt. Gyalog tesszük meg a Via Dolorosan a 14 állomást, ahol Jézus is végigment a kereszttel egészen a Szent Sír bazilikáig. Felmegyünk a Golgotára, megkenés köve, Jézus üres sírja és a bazilikában lévő összes szent hely meglátogatása végett. Szállás és vacsora a Hotel MANOLY PLAZA Betlehemben.

Május 19., kedd: Reggeli után meglátogatjuk a Sion hegyén található “Mária elszenderedésének” Benedek rendi templomát, az Utolsó vacsora termét, Dávid király sírját. Látogatást teszünk a Siratófalnál.  Meglátogatjuk a Parlamentet (Kneszet) Ein Karembe, ahol meglátogatjuk Keresztelő Szent János szülőhelyét, Szűz Mária kútját és a Látogatás templomát, amely a Szentföld legművészibb temploma. Szállás és vacsora a Hotel MANOLY PLAZA Betlehemben.

Május 20., szerda: Korán indulunk Tel Avivba, a Bengurion repülőtérre. 11:15-kor indul a repülő. Megérkezés 13:35-kor a debreceni reptérre ahonnan nagybusszal továbbutazunk Szatmárnémeti felé.

Részvételi díj: 990,- EUR/fő – 45 fő esetén

Az ár tartalmazza: Szállítást, Szatmár – Debrecen; Debrecen - Szatmár; Magyar nyelvű idegenvezetés és lelkivezetés; Repülőjegy Debrecen – Tel Aviv, Tel Aviv – Debrecen; Reptéri illeték; Felügyelet a Tel Aviv repülőtéren érkezéskor és elutazáskor; 7 éjszakai szállást (3 éjszaka szállás Tiberiásban 4* szállodában és 4 éjszaka szállás Betlehemben 4* szállodában); Napi két étkezés – HB (félpanzió) – a program szerint; Légkondicionáló berendezéssel rendelkező modern autóbusszal való szállítás Izraelben; Belépődíjakat a programban felsorolt helyekre. Magyar nyelvű vallásos zarándoklatra szakképzett idegenvezető az egész program alatt és papi kíséret.

Az ár nem tartalmazza: Borravalók Izraelben (30 euro/fő – kötelező), amelyet a helyszínen fizetnek ki a helyi iroda képviselőjének; Étkezésnél fogyasztott alkohol vagy alkoholmentes italok; Opcionális kirándulás - csónakázás a Genezareti tavon egy Jézus-korabeli csónak másával - 10 Eur/fő; Minden más ami nincs fennebb feltüntetve. Betegbiztosítást, ami 55 RON, 60 éves korig.

Egyéb információk: 6 hónapig érvényes útlevél (a visszaérkezés időpontjától számolva) szükséges az utazáshoz; A különböző ünnepségek és a biztonsági előírások miatt egyes turisztikai látványosságok látogatási sorrendje megváltozhat/eltérhet az eredeti programtól; Lehetőleg minden nap lesz szentmise valamelyik szent helyen. A misézés időpontját a templomok szabják meg. Ennek függvényében is változhatnak egyes napok programjai, de a programban szereplő helyeket mind meglátogatják; A szabad programokat és látogatásokat az időhöz mérten fogják elvégezni és nincsen benne az árban; Az izraeli hatóságok fenntartják maguknak azt a jogot, hogy megtagadják valakinek a belépését, aki nem tanúsít elég megbízhatóságot, a szervezők ezért nem vonható felelősségre. Kérjük a résztvevőket, hogy jelezzék iratkozáskor ha bármilyen féle incidense volt külföldi államokban vagy bármilyen kapcsolata/összefüggése az izraeli álammal; Minden 3*/4*-os szálloda szobái fel vannak szerelve légkondicionáló berendezéssel, fürdőszobával, telefonnal, kábel TV-vel (a szállodák minősítése az izraeli normáknak felel meg), illetve bőséges svédasztalos reggelit és vacsorát biztosítanak minden nap.

*Biztosítás: 60 év fölöttieknek plusz 10 EUR

Jelentkezési határidő: F.é. március 23-ig, illetve amíg szabad hely van.

Jelentkezéshez szükséges: személyigazolvány és útlevél másolat és 200 EUR előleg

Lelkivezető: Ft. Ágoston Ferenc

*************************************************************************

Szentek, Vértanúk, Boldogok emlékezete

2020. június 2 - 5.

Június 2., kedd: Indulás Szatmárnémetiből, a Székesegyház előtti parkolóból, reggel 5:00 órakor. Utazás pihenőkkel a Budapest – Tatabánya útvonalon. Pihenő a Turul Emlékműnél, mely Európa legnagyobb madarat ábrázoló szobra. Miután emlékeztünk a honfoglaló hősökre, Tatára utazunk. A Szent Kereszt Templomban celebrált Szentmise után rövid sétával ismerjük meg a mediterrán hangulatú Tatát. Következő állomásunk a magyar lótenyésztés fellegvára: Bábolna. A kalapos király által alapított település ma is a magyar lovak centruma. Arab telivér, angol telivér és a híres Shagya Arab lovak világviszonylatban is legfontosabb helyszíne ez. Megismerjük a történetüket, a leghíresebb lovakat s egyéb izgalmas történeteket. Ma már csak egy feladatunk van, hogy elfoglaljuk a szállásunkat Győr térségében.

Június 3., szerda: Irány a régi főváros: Pozsony. A várban nevelkedett Árpádházi Szent Erzsébet. A Szent Márton dómban koronáztak sok magyar királyt s itt láthatjuk a saváriai (Szombathely) születésű Tours-i Szent Márton lovas szobrát. Tisztelgünk a nagyváradi születésű Pázmány Péter síremlékénél, amely egész közel van az Alamizsnás Szent János ereklyéit őrző kápolnától. Bolyongunk az Úri utcán, pihenünk a Fő téren s a Szent Mihály kapun áthaladva búcsúzunk a várostól. A Felvidék híres kegyhelyén, Máriavölgyben hallgatunk Szentmisét s megismerkedünk e jeles pálos kegyhellyel. Egy röpke dévényi kiruccanással tudjuk meg, hogy hol szabad „betörni új időknek új dalaival”. Köpcsény következik, ahol Boldog Batthyány-Strattman László kezdte meg orvosi hívatását. Végül jól becsokizunk a település manufaktúrájában. Persze vásárolhatunk is a csokoládéból. Nehéz az elszakadás, de vár ránk az édes, meleg ágy, a Győr térségében lévő szállásunkon.

Június 4., csütörtök: A 996-ban alapított Pannonhalmi Bencés Apátságban csodáljuk a magyar történelem igen gazdag keresztény hagyományait. Hagyjuk a bencéseket, menjünk Zircre. Itt ciszterek vannak. De kik is ők? Megtudjuk a magyar ciszterciták központjában. Csodaszép barokk templom és a ciszterekre oly jellemző földművelés szépséges bizonyítéka, a zirci Arborétum következik. Miután sétáltunk egyet a hétezer fős településen, a „remete” Szent Gellért nyomába eredünk. A velencei származású szerzetes, Szent Imre nevelője a tanítvány oktatása után Bakonybélben kereste a magányt, hogy aztán új erővel vállalja a legnehezebb feladatot: a Csanádi Egyházmegye megszervezését. Szállás Győr térségében.

Június 5., péntek: Végre Győr! Szent László városa, Apor Vilmos vértanúságának színhelye s a forradalmár Czuczor Gergely iskolavárosa. A Szent István által alapított székesegyházban őrzött Szent László-herma előtt imádkozunk. A székely származású, vértanú püspök: Apor Vilmos sírjához zarándokolunk. Sétánk során felkeressük a Széchenyi teret, melynek éke a Czuczor Gergely Gimnázium. Egyenes az út (Győr ilyen) a karmeliták templomához. S egyenes az út (mert Győr ilyen) a pompás neobarokk Városházához. Itt búcsúzunk a vizek városától, tisztelegve Árpádházi V. István szobra előtt. Hazautazás Budapest érintésével. Érkezés késő este, Szatmárnémetibe.

Részvételi díj: 160,- EUR/fő – 44 fő esetén, 180,- EUR/fő – 33 fő esetén

Ár tartalmazza: szállítás légkondicionált autóbusszal, idegenvezetés, lelkivezetést, biztosítás* 60 éves korig, 3 éjszakai szállást 2 + 2 típusú szállodai szobákban (egy szobában 2 ágy van s két szobánként áll rendelkezésre 1 fürdőszoba és 1 WC), törölközőt kell vinni!

Az ár nem tartalmazza: a belépők költségeit 5.000,- HUF/fő (Bábolna 1.400 HUF, Pozsony székesegyház 2,50 EUR, Pannonhalma 900 HUF, Zirc arborétummal 1.500 HUF, Szent László herma Győr 300 HUF) és az ellátást - meleg ebéd elfogyasztására 1.200 – 1.500 HUF/menü.

*Biztosítás: 60 év fölöttieknek plusz 5 EUR

Jelentkezési határidő: F.é. április 3-ig, illetve amíg szabad hely van.

Jelentkezéshez szükséges: személyigazolvány másolat és 50 EUR előleg

Lelkivezető: Ft. Fagea László

Idegenvezetők: Porcsalmi Tamás és Katalin

Pannonhalma

*************************************************************************

Róma, az örök város

2020. szeptember 6 – 11.

Szeptember 6., vasárnap: Indulás Szatmárnémetiből, a Székesegyház előtti parkolóból, hajnal 1:00 órakor. Folyamatos utazás pihenőkkel a Budapest – Székesfehérvár útvonalon. Vasárnapi szentmise Balatonszemesen, ahol Feszty Masa Szent Filoménát- és Szent Ilonát ábrázoló híres képeit is láthatjuk. Továbbutazás Ljubljana – Velence mellett. Szállás Rovigo térségében.

Szeptember 7., hétfő: Reggeli. Tovább utazás a Bologna – Firenze útvonalon. Szentmise Orvieto szépséges dómjában, ahol a csodás korporálét is megtekintjük. Szállás Róma térségében.

Szeptember 8., kedd: Reggeli. A Santa Maria Maggiore bazilikába látogatunk, majd Michelangelo Mózesének megtekintése következik a Bilincses Szent Péter templomban. Múltidézés a Colosseumban és a Forum Romanumon: diadalívek, Vesta szüzek temploma, a Curia, a Lapis Niger háza, Romolus temploma, Traianus oszlopa… Fel a Capitoliumra, Marcus Aurelius szobrához. S le Viktor Emánuel impozáns emlékművéhez, amely a Város mértani középpontjában magasodik! A Pantheont, a Trevi kutat és a Spanyol lépcsőt érintő sétával búcsúzunk mára az „Örök Várostól”. Szállás Róma térségében.

Szeptember 9., szerda: Reggeli. Részvétel a pápai audiencián. Vizit a Vatikáni Múzeumban: Laokoón csoport, Belvederei torzó, Rafaello stanzái, Sixtus kápolna. Zarándoklat a Szent Péter bazilikába: Pieta, Bernini-szobrok, bronz baldachin, a kupola, Szent Péter sírja… A Sancta Sanctorumhoz vezető Szent Lépcsőhöz sietünk, majd Róma főszékesegyházát, a Lateráni bazilikát tekintjük meg. Az éjszakát Szent Ferenc városában, Assisiben töltjük.

Szeptember 10., csütörtök: Reggeli. Egy újabb szépség: Assisi. Felkeressük a ferencesek anyaegyházát: a Santa Maria degli Angeli bazilikát. Séta Assisiben, a ,,legszeretetreméltóbb szent” városában. Szent Ferenc bazilika a szent sírjával, a világhírű Giotto-körképpel és a különös Cimabue freskókkal. Látogatás a szabadság földjére, a festői San Marinóba. Séta a 750 méter magasan lévő főváros forgatagában, a panoráma zónáig. Közben megismerjük a főbb nevezetességeket, a Köztársasági Palotát, a bazilikát (itt nyugszik Szent Marinusz) és a várat. Szállás Rovigo térségében.

Szeptember 11., péntek: Reggeli. Hazautazás a Trieszt – Ljubljana – Budapest útvonalon, pihenőkkel. Érkezés Szatmárnémetibe, kora hajnalban.

Részvételi díj: 360,- EUR/fő – 44 fő esetén, 430,- EUR/fő – 33 fő esetén

Ár tartalmazza: szállítás légkondicionált autóbusszal, idegenvezetés, lelkivezetést, biztosítás* 60 éves korig, 5 éjszakai szállást 2 ágyas fürdőszobás szállodai szobákban és 5 reggelit.

Az ár nem tartalmazza: a belépők költségeit 48 EUR/fő (Colosseum + Forum 12 EUR, Vatikáni Múzeum 32 EUR, Orvieto funiculare + busz 4 EUR) és a vacsora költségeit 10 EUR/fő/vacsora (amennyiben előre jelzik az igényüket).

*Biztosítás: 60 év fölöttieknek plusz 10 EUR

Jelentkezési határidő: F.é. június 2-ig, illetve amíg szabad hely van.

Jelentkezéshez szükséges: személyigazolvány másolat és 50 EUR előleg

Lelkivezetők: Ft. Harsányi László és Ft. Fagea László

Idegenvezetők: Porcsalmi Tamás és Katalin

Róma

*******************************************************************************

Budapest

52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséje

2020. szeptember 19 – 20.

Szeptember 19., szombat: Indulás Szatmárnémetiből, a Székesegyház előtti parkolóból, reggel 6:00 órakor. Autóbuszból csodáljuk meg a főváros szépségeit, majd egy rövid séta a várban, ahonnan láthatjuk a gyönyörű panorámát s elsétálunk a Halászbástya, a Mátyás templom, a Karmelita kolostor és a Sándor palota érintésével a Budavári palotához. Ebédet követően szabadprogram. 17:00 kezdettel részt veszünk a Kossuth téren tartandó szentmisén majd az ezt követő eucharisztikus gyertyás körmeneten a Hősök teréig. Nem marad más mint a szálláshelyeink elfoglalása, Budapest térségében.

Szeptember 20., vasárnap: Reggeli után részt veszünk a Statio Orbis ünnepi záró szentmisén a Hősök terén. Ebéd után egy rövid szabadprogram a Szent István Bazilika környékén majd hazaindulás. Késő este érkezés Szatmárnémetibe.

Részvételi díj: 90,- EUR/fő – 44 fő esetén

Ár tartalmazza: szállítás légkondicionált autóbusszal, idegenvezetés, lelkivezetést, egy éjszakai szállást 4* szállodai szobákban, egy reggelit és két egyszerű ebédet (leves, húsos főétel és víz).

Jelentkezési határidő: F.é. június 15-ig, illetve amíg szabad hely van.

Jelentkezéshez szükséges: személyigazolvány másolat és 50 EUR előleg

Idegenvezető: Porcsalmi Tamás

*******************************************************************************

Magyar szentek emlékei Németországban

2020. november 17 – 21.

November 17., kedd: Indulás Szatmárnémetiből, a Székesegyház előtti térről, hajnal 1:00 órakor. Folyamatos utazás pihenőkkel a Budapest – Bécs útvonalon. Séta Passauban, a testvéregyházmegyénkben, az ősi Szent István székesegyházhoz és a Niedernburg kolostorhoz, ahol Boldog Gizella nyugszik. Szállás Nürnberg térségében.

November 18., szerda: Reggeli. Városnézés Nürnbergben, Németország műemlékekben egyik leggazdagabb városában. Az óvárost 7-8 méter magas fal övezi, melyet bástyatornyokkal erősítettek meg. Itt sétálunk: Szent Lőrinc templom, Szentlélek kórház, városháza, Dürer (a békési) háza… Folytatjuk utunkat Pottensteinbe. Az itteni várban időzött Árpádházi Szent Erzsébet, miután el kellett hagynia Wartburgot. A vár romos, de az emlékek épek. Bamberg. Óvárosa épségben megmaradt, közel 1000 év építészetével ismerkedhetünk a sétánk során: a folyóparti "Kis-Velence" negyed, a különleges fekvésű városháza és a katedrális melyben a „Bambergi lovas” található. De ki lehet a lovas? Szállás Eisenach térségében.

November 19., csütörtök: Reggeli. Eisenach családiasan kicsi központjában sétálgatva Luther, Bach és Árpádházi Szent Erzsébet emlékeit idézzük fel. Innen egy rövid utazás után Wartburg várába érkezünk, ahol ismét találkozunk Luther Márton emlékeivel és a mi Szent Erzsébetünk szellemével. De a vár önmagában is pazar: megihlette Wagnert- és a kastélyépítő Bajor Lajost is! Erfurt következik, ez a nagyon szép város, amely a 700-as években pár esztendeig volt püspöki székhely s csak 1994-ben lett újra az II. János Pál pápa döntése alapján. Az egyházmegye védőszentje Árpádházi Szent Erzsébet, akinek szentté avatását itt hirdették ki s akinek relikviái előtt a dómban imádkozhatunk. Buszozunk tovább, Csehországba. Szállás Usti nad Labem környékén.

November 20., péntek: Reggeli. Látogatás a varázslatos szász Svájcban: felballagunk a Bástya hídhoz (Basteibrücke), ami különleges sziklaalakzatokat köt össze. Az Elba völgyére nyíló kilátás felejthetetlen. Pillnitznél szállunk hajóra s így jutunk Drezdába. Az egykori szász fejedelmi központ újra régi pompájában látható. Andalgás a Zwinger világhírű festményei között. Séta az óvárosban: Semperopera, Hofkirche, Brühl terasz, a Residenzschloss - oldalán látható a fejedelmi menetet ábrázoló dombormű, mely 25.000 db meisseni porcelánból készült s végül az újjáépített evangélikus Frauenkirche, mely előtt Luther Márton szobra áll...Szállás Usti nad Labem térségébem.

November 21., szombat: Reggeli. „Ezüstváros – Kutna Hora mindig várni fog”! A majdnem főváros központjába megyünk. Kutna Hora Csehország legnagyobb ezüstbányája volt; a kincses Szent Borbála templom vetekszik a prágai főtemplommal s az ezüstbányászat központjában még ma is patinás utcákon sétálhatunk. Folyamatos utazás pihenőkkel Brno és Pozsony érintésével. Hazaérkezés Szatmárnémetibe, késő éjjel.

Részvételi díj: 285,- EUR/fő – 44 fő esetén

335,- EUR/fő – 33 fő esetén

Ár tartalmazza: szállítás légkondicionált autóbusszal, idegenvezetés, lelkivezetést, biztosítás* 60 éves korig, 4 éjszakai szállást kétágyas szállodai fürdőszobás szobákban és 4 reggelit.

Az ár nem tartalmazza: a belépők költségeit 57 EUR/fő (Kutna Hora 6 EUR, Zwinger 12+6 EUR, hajókirándulás Drezda 15 EUR, Wartburg vára 10 ER, Bamberg 3 EUR, Egyéb 5 EUR) és a főétkezést (Németországban 20-25 EUR/fő/vacsora, Csehországban 9-10 EUR/fő/vacsora).

*Biztosítás: 60 év fölöttieknek plusz 7 EUR

Jelentkezési határidő: F.é. szeptember 4-ig, illetve amíg szabad hely van.

Jelentkezéshez szükséges: személyigazolvány másolat és 50 EUR előleg

Lelkivezető: Ft. Fagea László

Idegenvezetők: Porcsalmi Tamás és Katalin

Passau

*************************************************************************

Jelentkezni lehet személyesen a Szatmári Római Katolikus Püspökségen az 1 Decembrie 1918 utca 2. szám alatt, Mekker Enikőnél vagy a 0261-714955, 0261-716451 és 0744-483444 telefonszámokon.


SZENTFÖLD

2020. március 10 - 17. - A HELYEK BETELTEK!

A második útra még lehet jelentkezni: 2020. május 13-20.

*************************************************************************

Moszkva - Szentpétervár

2020. augusztus 6 – 13. A HELYEK BETELTEK!

0. nap: Éjfélkor indulás a Szatmárnémeti Székesegyház előtti parkolóból.

1. nap: Reggel 7:00 órakor Budapesten, Ferihegy 2B indulás az Aeroflot menetrendszerinti járatával Oroszországba, Moszkvába, a Sheremetyevo repülőtérre. Autóbuszos ismerkedés a fővárossal. Egy gyors fényképezésre elugrunk a Lomonoszov egyetemhez. Ahhoz a Megváltó Krisztus székesegyházhoz utazunk ezután, amely a világ legnagyobb ortodox temploma, amelyet 1931-ben felrobbantottak s 1990 után építettek újjá. Végül szintén fotózni a Szófia rakpartra ballagunk: a Moszkva-folyó túlpartján ott a Kreml. Transzfer a szállodába. Szállás Moszkvában.

2. nap: Reggeli. A nap első célpontja a Novogyevicsij női kolostor, mely a Kreml után az orosz főváros talán leghíresebb műemlék-együttese. A cári család tagjai állandó látogatói-vendégei voltak, de itt koronázták meg Borisz Godunovot. Az épületegyüttes 2004-től a világörökség része. A kolostor temetőjében számos híresség sírja található: Bulgakov, Gogol, Csehov, Prokofjev, Majakovszkij, Hruscsov, Jelcin... Következik a Tretyakov Képtár, mely az orosz képzőművészet legnagyobb gyűjteménye a középkor hajnalától a modern korig. Láthatjuk itt Rubljov, Repin, Verescsagin híres képeit és megcsodálhatjuk Kandinszkij vagy Chagall alkotásait. A délutáni órákban VDNH-t (más néven: Összoroszországi Kiállítási Központ) keressük fel. A hatalmas területen a volt szovjet tagköztársaságokat bemutató pavilonokat alakították ki, mely most moszkvaiak kedvelt pihenő parkja. A térség egyik érdekes látnivalója a szovjet filmek főcíméből ismert, Vera Muhina alkotás: Munkás- és kolhozparasztnő szobor. A park közelében várja látogatóit az Űrhajózási Múzeum, melyben a Vosztok–1 is megtalálható. Ebben az űrhajóban kerülte meg Gagarin a Földet. Este megyünk a Vörös térre. Itt láthatjuk a Kremlt, Moszkva egyik jelképét a Hram Vaszilija Blazsennovot, a Lenin-mauzóleumot, a GUM-ot, a Bolsojt, a Kazan Székesegyházat, a látványnak sem utolsó Goszudarsztvennij (Történelmi) Múzeumot. Ezen az estén kivilágítva is rácsodálkozhatunk a világváros világhírű épületeire. Szállás Moszkvában.

3. nap: Reggeli. A mai nap is hallatlan izgalmakat tartogat. Kezdünk a Verniszázsban. Ez egy piac, egy zsibvásár elképesztő!!! A szálloda mellet van. De igazi régi orosz stílusú épületekben kínálják az eladandókat. Kik? Tatárok, baskírok, csuvasok. Mordvinok, udmurtok, avarok. Marik, jagutok, komik. Burjátok, ingusok, tuvaiak…Ma metrózunk, a méltán híres állomásokból kapunk ízelítőt. S így jutunk el a KREML-be. Ami fogalom: palota- és templom együttes. Mielőtt belépünk a Kreml területére, látjuk az őrségváltást. Bent pedig a Nagy Kreml Palota, a Lázár templom, az Uszpenszkij székesegyház, a Blagovescsenszkij székesegyház, az Arhangelszkij székesegyház, a Nagy Iván harangtorony, a Tizenkét Apostol temploma, a Pátriárkák palotája és a Kongresszusi Palota. Ezután a Kincstárat keressük fel. A régebben fegyvertárként működő épületben ma kincstár található, amelyben a cári udvar tárgyi történelme látható, orosz mesterek által készített ezüst és arany ékszerek, illetve a külföldi delegációk ajándékai. Megtekinthetők a cári koronázási kellékek és a cári ruházat, a díszes étkészletek és a régi fegyverek. Késő délután ismét a Vörös tér. Szállás Moszkvában.

4. nap: Reggeli. Vasárnapi Szentmisén veszünk részt a moszkvai Szeplőtelen Fogantatásról nevezett Római Katolikus Székesegyházban. Miután megnézzük ezt a szép neogótikus templomot, a Leningrádi Pályaudvarra utazunk. Innen a 200 km/órás sebességgel száguldó expessz vonattal robogunk a 700 km-re lévő Szentpétervárra. A szédítő sebesség ellenére gyönyörködhetünk a nagy orosz síkságban. Miután megérkezünk, a szállásunkra utazunk. Szállás Szentpéterváron.

5. nap: Reggeli. Látogatás az Izsák-székesegyházban, valamint a Péter-Pál erődben, ahol a város történelme kezdődött. Az építmény templomában, a Péter-Pál székesegyházban vannak a cárok síremlékei, Nagy Pétertől egészen az 1918-ban kivégzett II. Miklósig. Felkeressük az Auróra cirkálót. Autóbuszos és gyalogos városnézés: Marijinszkij-színház, Admiralitás, Vaszilij-sziget, Mensikov-palota, Szmolnij-komplexum…Délután tárlatvezetés a Téli Palotát is magába foglaló Ermitázsban: Nyugat művé­szete gyűjtemény: Leonardo, Raffaelo, Tiziano, Renoir, Van Gogh, Picasso… Bolyongás szabadon a 22 kilométert kitevő termeken, folyosókon, ahol megnézhetjük az orosz művészetet, a Nagy Honvédő Háború hőseinek arcképcsarnokát, a magyar alkotásokat – pl. Zichy Mihály akvarelljeit. Este ismerkedünk a vodka történetével a Vodka Múzeumban. Szállás Szentpéterváron.

6. nap: 0 óra 50 perckor!, a hidak felnyitásakor kezdődik a hajózás a Néván. Kicsit még alszunk a szállodában, hiszen „gyorsan élünk”. Reggeli. Kirándulás a tengerparton fekvő Petrodvorecbe, az orosz Versailles-ba, mely Péter cár nevét viseli. A palota együtteshez tartozó káprázatos parkban található a világ legnagyobb és valószínűleg leglátványosabb szökőkútrendszere. CSAK a parkot nézzük meg!!! Kronstadton kersztül visszabuszozunk Pétervárra, a híres Faberge Múzeumba, ahol (talán az aranytojást tojó tyúkok) káprázatos tojásait is láthatjuk. Séta a pompás Nyevszkij proszpekten, az 1812-ben épült Kazányi székesegyház és a mozaikkal gazdagon díszített Megváltó templom „a kiontott vér helyén” megtekintésével. Este virtuóz kozák táncosok mulattatnak bennünket, hogy megtanulhassuk a KALINKÁT! Szállás Szentpéterváron.

7. nap: Reggeli. Kirándulás Carszkoje Szelóba (Puskin), Katalin cárnő nyári rezidenciájába, mely a barokk építészet egyik csúcsteljesítménye. Világhírét növeli a híres Borostyán terem, a Zöld ebédlő és a Trónterem. A nap hátralévő részében élvezzük Szentpétervárt és felkeressük a katolikus Szent Katalin templomot. Szállás Szentpéterváron.

8. nap: Reggelit követően szabadok leszünk, majd kiutazunk a reptérre. Moszkva érintésével repülünk Budapestre, és kisbusszal utazunk Szatmárnémetibe, érkezés hajnali órákban.

Részvételi díj:    1.110,-EUR/fő, 44 fő esetén

1.170,-EUR/fő - 33 fő esetén

Ár tartalmazza: szállítás autóbusszal Szatmárnémeti - Budapest, Budapest - Szatmárnémeti, repülőjegyet illetékekkel együtt, a programokhoz szükséges autóbusz-közlekedést Moszkvában és Szentpéterváron, az expressz vonat díját 1. osztályon Moszkva – Szentpétervár között, idegenvezetés, lelkivezetést, biztosítás* 60 éves korig, 7 éjszakai szállást kétágyas fürdőszobás szállodai szobákban és félpanziót (7 reggeli és 7 vacsora).

Az ár nem tartalmazza: belépők költségeit ami összesen 128 EUR és 3.600 RUB/fő (Szentpétervár - Izsák székesegyház 10 EUR, Péter-Pál erőd 10 EUR,  Ermitázs 15 EUR, Megváltó temploma 10 EUR, Sétahajózás 13 EUR, Orosz folklór est 25 EUR, Vodka Múzeum 10 EUR, Faberge Múzeum 10 EUR Petrodvorec - Kastélypark 10 EUR, Carszkoje Szelo - Katalin-kastély és park 15 EUR, Moszkva Novogyevicsij Kolostor 300 RUB, Tretyakov Képtár 500 RUB, Úrhajózási Múzeum 250 RUB, Hram Vaszilija Blazsennovo 700 RUB, Kreml (kincstár + templomok + harangtorony 1,600 RUB, Tömegközlekedés 250 RUB) és a vízum díját ami 100 EUR/fő. A vízumhoz szükséges dokumentumok: - Érvényes útlevelet amelyben legalább két egymással szembeni üres oldal van az orosz vízum számára és kilépés után még legalább 7 hónapig érvényes, - Személyes adatokat a vízumkérő lap kitöltéséhez, - Egy darab 3,5 x 4,5 cm-es szembe nézetű, sötétített szemüveg és fejfedő nélküli színes fényképet, - Az útlevél másolatát.

 1 EUR = 73 RUB

*Biztosítás: a 60 év fölöttieknek plusz 10 EUR.

Jelentkezési határidő: 2020. január 31-ig.

Jelentkezéshez szükséges: személyigazolvány és útlevél másolat és 200 EUR előleg.

Lelkivezető: Ft. Dánku Balázs és Ft. Fagea László

Idegenvezető: Porcsalmi Tamás és Katalin

Jelentkezni lehet személyesen a Szatmári Római Katolikus Püspökségen az 1 Decembrie 1918 utca 2. szám alatt, Mekker Enikőnél vagy a 0261-714955, 0261-716451 és 0744-483444 telefonszámokon.