2018. június. 23. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2018. június. 23. Köszöntjük nevű látogatónkat.

A belső észlelésektől a kifejezésig

2017. május. 3.

"Saját élmény-mozgás" fejlesztő hétvégét tartottak házaspárok számára április 22-23-a között, amelyen az önkifejezés minőségének javítása mellett a társas együttműködéseket is segítették.

A tavaly nyári családos tábor során a belső és külső mozgásokra figyeltek a házaspárok. A téma kidolgozása, a gyakorlatok akkor olyan sikereseknek bizonyultak, hogy a résztvevők már akkor folytatást kértek. A Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája ennek tett eleget az április 22-23-án, a Szent Alajos Konviktusban szervezett programmal, amely a saját testélmény mellett a test-kommunikációra helyezte a hangsúlyt.

Négy-négyórás tömbökben keresték az érzések észlelésének és kifejezésének lehetőségeit, lépésekben haladva: előbb önmagukra, a saját testükre figyeltek, aztán a házastársukkal való kapcsolatukra, végül pedig a mozdulatokkal próbáltak kreatívan kommunikálni. A rendezvényen mintegy húszan vettek részt a szatmári és nagykárolyi esperesi kerületekből. Őket Csontos Zoltán mozgás- és táncterapeuta valamint felesége, Andrea segítette a készségek elsajátításában, a megértésben.

A házaspárok megvallották, az önmagukhoz való megérkezés, a testi-lelki önészlelés javulásán túl, a rendezvény során rácsodálkozhattak arra is, mennyi mindent ki lehet fejezni szavak nélkül, mennyire hitelesek lehetnek rövid úton is a találkozások. Örültek a "vezetni és vezetve lenni" megtapasztalásának, ami nem csak a táncban, de a házasság egészében, vagy a közösségi-, társadalmi életben, a munkahelyen is visszaköszön. "Mennyire hagyom, hogy vezessenek, vagy milyen vezető vagyok én magam? Mennyire figyelek oda a többiekre? Ilyen értelemben volt egy második szintje is ez a tavalyi tábornak. Első sorban pedig a házastársammal való kapcsolatomban jelent többletet." - mondta értékelésként az egyik résztvevő.

Április 24-én, hétfőn, Csontos Zoltán és felesége már pedagógusoknak, családi életre nevelő önkénteseknek tartott a Szent István teremben szakmai műhelyt arról, hogyan lehet a mozgást beépíteni a gyerekek fejlesztésébe. Mivel a családórában is téma, a gyerek figyelmének növelése, adott esetekben a lecsendesítésük vagy épp aktivizálásuk, ezért most olyan műhelyt tartottak, amelyen a pedagógusok, a fentiek megvalósításában hasznos saját élményeket szerezhettek, megismerhettek új gyakorlatokat, játékokat. A hétfői program során kihangsúlyozták, a gyerekek esetében is fontos, hogy előbb saját testi állapotukat érzékeljék, majd hogy figyeljenek a tanárra, padtársukra, osztálytársukra, harmadik lépésként pedig az egész osztály szintjén kreatívan együtt tudjanak működni. Így haladtak aztán lépésről-lépésre.