2020. május. 28. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2020. május. 28. Köszöntjük nevű látogatónkat.

A gondviselésbe vetett hit felülírja a félelmet

2019. június. 3.

„Megmaradni” címmel tartott előadást Ft. Orosz István, a máriapócsi kegyhely igazgatója Máramarosszigeten.

„Keresztény családok, a szórványközösség jövőjének záloga” című előadás-sorozat záróelőadásában a Borromeo Szent Károly plébánia oratóriumában Orosz István atya a keresztény családok mai helyzetére utalva elmondta, valójában az ember gondolkodása jutott válságba. Ebből kiindulva vázolta mindazokat a gondolkodásbeli nézeteket, amik ma akadályai a keresztény család létrejöttének, a gyermekvállalásnak, a hitbeli fejlődésnek. Meglátásait általános jellegűeknek tartja, de kiemeli, csakis a gondolkodás megújulásával biztosítható a kereszténység és magyarság megmaradása a szórványban. Nem csak kulturális, nemzeti közösségek szórványairól kell beszélnünk, hanem be kell látnunk azt, hogy maga a kereszténység is szórványban él. Nem a számbelileg még valahogyan éldegélő közösségekre kell itt gondolni, hanem a hitüket a maga Krisztusi valóságában megélő emberekre és családokra, akik nagyon kevesen vannak. Ennek okai az elanyagiasodás, kommunikációs problémák, a félelemnek az embereken való elhatalmasodása és a szexualitás igazi értelmének a figyelmen kívül hagyása.

Az előadó szerint a gyermektelenségnek oka legtöbbször az alaptalan félelem, az Isteni gondviselésbe vetett bizalom hiánya, a folyamatosan az anyagiak hiányára való hivatkozás, elkényelmesedés. A közösségek szétesését ugyanakkor az egymással és Istennel való kommunió hiánya okozza. Nem az keresztény, aki vasárnaponként részt vesz a szentmisén, hanem az, akit keresztény gondolkodása és életvitele miatt annak lehet nevezni. Ez a fajta hit csakis a Szentháromságos egy Istennel való személyes találkozás által jöhet létre. Ami pedig a magyarság megmaradását illeti, csakis a szigorúan felvállalt identitás ápolásával és megélésével lehetséges.

Az előadást követően az egybegyűlt családok a plébánián szeretetvendégségen vettek részt. A „Keresztény családok a szórványközösség jövőjének záloga” című programsorozatot a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Orosz Krisztofer Levente beszámolója alapján