2019. április. 22. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2019. április. 22. Köszöntjük nevű látogatónkat.

A komoly témák érdeklik a fiatalokat

2018. szeptember. 3.

Szentegyházán tartották a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye ifjúságának táborát augusztus 27-e és szeptember elseje között.

Hat napot ölelt fel az idei egyházmegyei ifjúsági tábor, s benne egyebek mellett kirándulások, túrák, beszélgetések, közös imák, szentmise, szentségimádás, kézműves foglalkozás, játékok kaptak helyet, az arányok megfelelő beállításával. A szentegyházi helyszín, a Szent Gellért Alapítvány háza az elmúlt évek sikeres rendezése valamint az Ifjúsági Irodával való jó együttműködésük kapcsán adott volt, a társaság pedig idén is gyorsan megtalálta az közös hangot - a negyvenkilenc résztvevő Szatmár és Máramaros megyékből gyűlt össze.

"Aki szeretetben él, Istenben él, és Isten őbenne" (1Jn 4,16) volt a mottó, a fiatalok pedig ennek szellemében viszonyultak egymáshoz, a természeti környezethez. De ez a jelmondat vezette fel a csoportbeszélgetéseket is, amelyek többük számára emlékezetesek maradtak: "Olyan kérdésekre kaptam választ, amelyek már régóta foglalkoztattak de nem tudtam kivel beszélni róluk. Érdekes volt így a szabadságunkról beszélgetni. Talán szemem előtt leginkább azt fogom tartani, hogy a szabályok által beszélhetünk csak szabadságról. Mindenki mesélt a hozzá közel álló problémákról, arról, hogyan küzdi azokat le..." - mondta az egyik fiatal. "Nekem a legfontosabb gondolat az, hogy az életünk egy ajándék. Hálás vagyok a szeretetért, amit a táborban kaphattam és amit viszonozhattam. Nagyon tetszett a komoly hangvétel, mivel ilyen témákról nem nagyon beszélünk a hétköznapokban" - hangzott egy másik vallomás.

A szatmári egyházmegyés fiatalok számára mindig élményt jelent ellátogatni a Békási-szoroshoz vagy a Gyilkos-tóhoz, azonban idén is a legtöbben a szentségimádást emelték ki, mint a legnagyobb hatást kiváltott programpontot. A csendben leülni az Oltáriszentség mellett, imádkozni, gondolatokat megosztani és szívből énekelni - ez adott az idei táborban is a legtöbbet a vallomások alapján.

A szombaton hazaérkezett fiatalok pedig már előretekintenek, a következő nagy, közös rendezvény, amelyen már háromszáz társukkal kiegészülve vesznek részt, az egyházmegyei ifjúsági találkozó lesz, amelyet szeptember 22-én, Felsőbányán tartanak.

Fotók: Süveg Attila