2019. augusztus. 19. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2019. augusztus. 19. Köszöntjük nevű látogatónkat.

A szent pápa országába mennek

2019. május. 9.

Wadowice mellett Czestochowa és Krakkó is szerepel a Püspökség Lengyelországba szervezett zarándokútja programjában.

Szent II. János Pál pápa szülővárosába viszi a zarándokokat a Szatmári Római Katolikus Püspökség július 2-a és 5-e között megvalósuló útja. Már az első napon eljutnak Wadowice-be, ahol megállnak a nagyhatású pápa szülőházánál, és meglátogatják a Kalwaria Zebrzydowskát, amely Lengyelország egyik legfontosabb zarándokközpontja, Európa egyik legszebb kálváriája, a világörökség része és Karol Wojtyla szeretett helye.

Másnap emlékeznek a Nowa Huta-i templomnál, amelyet Karol Wojtyla, Krakkó érseke szentelt fel 1977. május 15-én, és továbbmennek Czestochowa-ba a Fekete Madonnához. Opolei László herceg magyar pálosokat hívott annak idején a Jasna Gorai kegyhely alapítására és a Madonna kegyképének őrzésére. Megtekintik a bazilikát, a kegykápolnát és a Kordecki termet is.

A zarándokút harmadik napja Krakkóra figyel. Az utazók megnézik a Wawel-beli székesegyházat, Szent Hedvig sírjánál imádkoznak és emlékeznek a közös lengyel-magyar történelemre. A főtéren, a Mária-templom mellett megcsodálják a gazdag polgárházakat, délután pedig már Szent Fausztina ereklyéinél, az Irgalmas Jézus bazilikában imádkoznak. Még aznap felkeresik a nemrég felszentelt Szent II. János Pál Pápa templomot is.

A sok fontos hely bejárása mellett, a hazaútra is marad még érdekesség, így a Wieliczka-i sóbánya, melynek a föld mélyében található, Szent Kingának szentelt kápolnájában szentmisén vesznek részt. Zakopáne érintésével késő este érkeznek majd haza, Szatmárnémetibe.

A zarándokúton részt venni vágyók a Szatmári Római Katolikus Püspökségen, az 1 Decembrie 1918 utca 2. szám alatt, Mekker Enikőnél jelentkezhetnek személyesen, illetve a 0261-714955, 0261-716451 és 0744-483444 számokat tárcsázva kérhetnek további információt. Az idei zarándokutak részletes leírása megtalálható a "zarándoklatok"-link alatt. Ugyanott megtalálják a Balaton-felvidék kegyhelyeire hívó zarándokutat is, melynek első időpontján a helyek beteltek, lehet viszont jelentkezni a szeptember 18-a és 21-e között megrendezésre kerülő magyarországi útra, valamint a Balkán-félsziget vallási szempontból jelentős helyeit bemutató május 25-e és 29-e között zajló zarándoklatra is.

Czestochowa