2020. augusztus. 4. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2020. augusztus. 4. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Befogadni Krisztust

2020. február. 2.

A keresztény embernek oda kell fejlődnie, hogy meg tudja tenni azt, amit Simeon, Jézus bemutatásakor a templomban.

Gyertyákkal érkeztek a hívek február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén a katolikus templomok szentmiséire. Az egyház ezen a napon Jézus, születése után negyven nappal, a jeruzsálemi templomban történt bemutatására emlékezik. Az ott jelen volt Simeon a Szentlélek kinyilatkoztatására a kis Jézust minden nemzet világosságának nevezte – ezért szentelnek gyertyát az ünnep napján és innen az elnevezés.

A Zárda templomban fél tizenkettőtől Schönberger Jenő püspök mutatott be szentmisét. A bevonulást követően megáldotta a hívek által hozott és a jobb mellékoltárnál elhelyezett gyertyákat, majd szenteltvízzel hintette meg a jelenlevőket. Még a szentmise elején emlékeztette híveit a szerzetesek világnapjára is – amely minden évben szintén február 2-án van. Kérte, imádkozzanak azokért a megszentelt személyekért, akik életüket Krisztus követésére ajánlották, hogy maguk is Isten szeretetének a jelei lehessenek. A gyertyaszenteléssel kapcsolatban elmondta, a láng Krisztus világosságának a szimbóluma. „Amikor ezeket a megszentelt gyertyákat a kezünkben tartjuk, hitvallást is teszünk, hogy Krisztus a fény, akit egész életünkön keresztül követünk. De ez a megszentelt gyertya minket is arra hív, hogy lépjünk Krisztus nyomába. Mi is világító fényekké, útmutatókká akarunk lenni mások számára.”

Homíliájában a megváltó Krisztus befogadásának fontosságáról beszélt: „A keresztény embernek oda kell fejlődnie, hogy meg tudja tenni azt, amit Simeon, Jézus bemutatásakor a templomban. Ő a Szentlélek késztetésére ment a templomba, ahol karjaiba vette a gyermeket és felismerte benne a Megváltót. Nem elég rácsodálkozni a Megváltó megszületésére, nem elég hódolni előtte, hanem be kell fogadni, egészen közel kell engedni magunkhoz. Az Oltáriszentségben köztünk élő Krisztus által egészen az énünkbe fogadhatjuk őt.”

A szentmise végén Szent Balázs ünnepe közelségének (március 3.) okán a püspök és a jelenlevő papok elvégezték a hagyományos balázsáldást – a torokbetegségek elkerüléséért, hiszen Szent Balázs vértanú a torokbajok elleni védőszent –, majd kivonuláskor a hívek magukhoz vették a megáldott gyertyákat.