2020. szeptember. 18. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2020. szeptember. 18. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Beszélgetések a lélek szintjén

2018. október. 9.

Az erőszakmentes kommunikáció lehetőségeit tanulták 24-en szeptember 28-a és 30-a között, Nagyszokondon.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye több pontjáról, de Gyergyószentmiklósról is érkeztek az erőszakmentes kommunikáció módszerei iránt érdeklődők a világiak irodája szeptember végi programjára. A nagyszokondi Szent Ignác lelkigyakorlatos központban Karl Luster-Haggeney, a Hamm-i (Németország) Integrációs Központ vezetője, hivatásos tréner tartott képzést, illetve folytatta a tavaly megkezdett gondolatsor és ismeret-együttes átadását.

Az érdeklődő résztvevőket megpróbálta rávezetni, ismerjék fel a különböző helyzetekben a tényeket, majd az ezek által, bennük kiváltott érzelmeket. Az érzelmek mögött lelki szükségletek húzódnak, így például a szeretet-, az elfogadás vágya, ezeket mind külön, az adott helyzetekben érdemes értelmezni, és úgy fogalmazni meg közvetlen vagy közvetett módon az igényt, kérést. Az erőszakmentes kommunikációban szintén fontos, hogy a résztvevők rendelkezzenek kifinomult empátiával, tudjanak beleérezni a társuk helyzetébe. Ez az érzékenység sokoldalúan kibontakozik: az ember kapcsolatot teremt először önmagával, képes lesz mindig figyelni lelke rezdüléseire, de kapcsolatban van társával és a világgal.

Mint elhangzott, mindez elhatározást, gyakorlást és kitartást igényel, és bárki elindulhat ezen az úton, melynek az első kilométerköve a csendben elmondott, mély ima.