2020. július. 10. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2020. július. 10. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Csatlakozunk a világméretű szentségimádáshoz

2020. május. 27.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye esperességeiben is szentségimádást tartanak június 13-án, csatlakozva az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus általános titkársága kezdeményezéséhez.

Hatodszor tartanak világméretű szentségimádást és imát – Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő titkárság ismét közös imára hívja a világot 2020. június 13-án, Úrnapja hetének szombatján délután 6 órától (romániai idő szerint). Sokak számára ismerős lehet már a gyakorlat, miszerint az esemény nyolcnyelvű honlapján (corpusdomini.iec2020.hu) jelezni lehet az imában való részvételt, felhelyezve az illető települést a szentségimádás térképére. Tavaly novemberben 54 ország 1118 helyszínén imádkoztak együtt a hívek azért, hogy minél többen találkozzanak Jézussal, a világmindenség Királyával. Idén a kialakult járványügyi helyzetben egymásért szól az ima, hogy megerősödjünk hitünkben és tanúságtevő keresztény életet éljünk. A jelen helyzetben ugyanakkor bárki, otthonról is bekapcsolódhat egyéni imával, rózsafüzérrel, szentírásolvasással.

Erdő Péter bíboros így hív mindannyiunkat:

„Amikor Jézus Krisztus feltámadása után búcsúzott tanítványaitól, elküldte őket az egész világra, hogy hirdessék az örömhírt. Megígérte, hogy velük lesz »minden nap, a világ végezetéig«. Velünk van tanításában, kegyelmében, szentségeiben, de különösen velünk van az Eucharisztia ünneplésében és az Oltáriszentségben, melyet szentmisén kívül is imádattal veszünk körül.

Június 13-án, Úrnapja szombatján ismét közös, világméretű szentségimádást tartunk. A jelenlegi járványügyi helyzetben ott, ahol nincs lehetőség összegyűlni templomainkban, otthonainkból is bekapcsolódhatunk személyes imáinkkal. Vegyünk részt ezen a közös imádságon minél többen, imádkozzunk egymásért, kapcsolódjunk be egyházközségünkkel, közösségeinkkel, családjainkkal együtt! Legyen ez a világméretű szentségimádás az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készületünk következő állomása, s éljük át újra Isten megújító szeretetét!”

A Kongresszus új időpontja 2021. szeptember 5-12. Az elmúlt három évben folyamatosan nőtt a bekapcsolódók és a helyszínek száma, ami szépen kirajzolódott a honlapon látható világtérképen. Minden évben Krisztus Király előestéjén és Úrnapja vigíliáján kerül sor a világméretű szentségimádásra, hiszen mindkét ünnep szorosan kötődik az Eucharisztiához. „Krisztus kenyér s bor színében Úr s Király a föld felett” énekeljük gyakran az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus himnuszában. Úrnapja pedig Krisztus Testének és Vérének ünnepe.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye minden esperessége csatlakozik a világméretű szentségimádáshoz, amelybe a hívek bekapcsolódhatnak majd, sőt, már most jelezhetik szándékukat a  corpusdomini.iec2020.hu weboldalon, ahol a térképen kiválasztják településüket, templomukat (például kikeresik a térképen már kereszttel jelzett Szatmárnémetit, a Zárda templomot) és megnyomják a „csatlakozom” gombot.

Egyházmegyénkből a következő templomok regisztráltak, és várják a hívek csatlakozását a szentségimádási lánchoz:
- Szatmárnémeti, Zárda templom: https://corpusdomini.iec2020.hu/#/esemeny/133
- Nagykároly, Kalazanci Szent József templom: https://corpusdomini.iec2020.hu/#/esemeny/134
- Erdőd, Nagyboldogasszony templom: https://corpusdomini.iec2020.hu/#/esemeny/135
- Túrterebes, Nagyboldogasszony templom: https://corpusdomini.iec2020.hu/#/esemeny/136
- Nagybánya, Szentháromság templom: https://corpusdomini.iec2020.hu/#/esemeny/137
- Máramarossziget, Borromeo Szent Károly templom: https://corpusdomini.iec2020.hu/#/esemeny/138

A hívek tehát a következő lépéseket követve kapcsolódhatnak a szentségimádáshoz:
- felkeresik a corpusdomini.iec2020.hu weboldalt
- a CSATLAKOZOM gombra kattintanak és kitöltik a felugró mezőket.
Vagy:
- felkeresik a corpusdomini.iec2020.hu weboldalt
- a térképen rákeresnek a helységre/templomra ahol részt szeretnének venni
- az ott megjelenő ablakban, a CSATLAKOZOM gombra kattintanak és kitöltik a felugró mezőket.