2020. május. 28. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2020. május. 28. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Igazi találkozások

2019. november. 13.

A figyelmes magatartás kiutat jelenthet a hétköznapok terheltsége alól is - hangzott el a november 8-a és 10-e között Nagyszokondon szervezett szemlélődő hétvégén.

Csendben telt november második hétvégéje azoknak, akik a Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája által szervezett szemlélődő program mellett döntöttek. A nagyszokondi Szent Ignác lelkigyakorlatos központban a napi többször 25 perces csendidőkben is a figyelem irányultságait tanulmányozták. Így előbb megállapították: a ma embere megtapasztalja a figyelem hiányát, és ez a hiány okozza a jelen megélésének elvesztését is. A figyelmes magatartás ugyanakkor kiutat jelenthet a hétköznapok terheltsége alól. A figyelemnek ugyanis nem csak az imában van központi szerepe, hanem a hétköznapok minden cselekedetében.

A rendezvényen kiemelték annak fontosságát, hogy a szemlélődő személy megnyissa minden érzékét és befogadóvá váljon. Így lehetséges a találkozás önmagunkkal, másokkal és Istennel.

A figyelem ilyen fajta élesítése persze nem friss találmány, Loyolai Szent Ignác részletesen kidolgozta ennek filozófiáját és módszertanát "Lelkigyakorlatok" című művében.