2018. augusztus. 16. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2018. augusztus. 16. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Isten elfogadja az imát

2017. november. 27.

Két kategóriában is két első helyet hozott a szombaton megrendezett egyházzenei énekverseny.

Ez egy kiemelt esemény, minden évben ünnep - üdvözölte az egyházzenei énekverseny résztvevőit november 25-én reggel kilenc órakor Ágoston Ferenc krasznabélteki plébános, az egyházmegyei pasztorális tanács liturgikus bizottságának vezetője. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye településeiről, iskoláiból érkezett öt-nyolc és kilenc-tizenkettedikes tanulók várták, hogy megmutathassák liturgikus énekismeretüket és -tudásukat, amikor a zsűri elnöki szerepét is betöltő Ágoston Ferenc megnyitó beszédében az érdeklődés okán érzett örömét fejezte ki és buzdított: "Azért örülök, mert minden évben látom, hogy milyen sokan vagytok, akik szeretitek az egyházi zenét, éneket. Szép ez, és talán már tudjátok, a liturgikus énekekkel mindenféle érzést ki lehet fejezni. Ezek legrégibb szövegei és dallamai a zsoltárokhoz kapcsolódnak. A százötven zsoltárból pedig könnyen választhatok az öröm, a szomorúság, az aggodalom vagy a szükség idejére is. Ti, a verseny mellett, és első sorban azért vagytok ma itt, hogy - ahogy minden évben a mottó is vallja - az Úristent magasztaljátok. Biztos végiggondoltátok, hogy ez a verseny valójában imádság, hitvallás. Isten elfogadja az imátokat. Ti Istent akarjátok magasztalni a tehetségetekkel, a szorgalmatokkal, és én hiszem, hogy ez tényleg imádság lesz. "

A verseny ezután meghitt, örömteli hangulatban telt. A gyerekek és fiatalok örömmel léptek társaik elé, akik buzdítottak minden versenyzőt. A zsűri döntései alapján, a végére felállt a díjazottak sorrendje is. Ennek megfelelően, egyéniben, minden korosztályt egybevonva első lett Polacsek Ábel, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója - felkészítette Polacsek Annamária. Szintén első díjban részesült Póti Vivien, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum tanulója - felkészítette Hadházi Éva. Második helyet szerezte Chis Olivia, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum tanulója, felkészítő tanára Trepszker Erika volt. A harmadik helyezéssel jutalmazták Polacsek Esztert, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulóját, akit Polacsek Annamária készített fel.

A csapatok versenyében, az V-VI. osztályosok között első helyen végzett Berchi Máté, Gyenes Zoltán, Horváth Ruben, Renn Jázmin és Tallián Franciska csapata - ők a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai és felkészítőjük Hadházi Éva. Második helyezést érte el a Bakó Dorottya, Demeter Hanna, Lehoczki Fatima, Szabó Fanny és Darabos Tamara alkotta formáció - a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum tanulói, felkészítőjük Jónucz Alfonz volt. A harmadik helyet ebben a kategóriában Czibere Ingrid és Szabó Barbara csapata érdemelte ki - ők Sárközújlakról érkeztek és Vig Ervin készítette fel őket. Dicséretben részesült Sarkantyus Nicolett, Baumgartner Bálint, és Mosdóczi Ábel csapata - Kaplonyból érkeztek, Obis-Baumli Bernadett előkészítésében.

A VII-VIII. osztályos tanulókból összeállt csoportok között első helyezést ért el a Dobrán Denise, Poósz Patricia, Ludescher Henriett, Schlachter Flóra és Magdás Johanna alkotta csapat - ők a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum tanulói és Jónucz Alfonz felkészítésében érkeztek a versenyre. Szintén első lett a Berhi Stefánia, Erdős Henrietta, Mali Csenge alkotta csapat - ők a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai és Hadházi Éva készítette fel őket. Második lett Funkenhauzer Elison és Balogh Natalia csapata - Krasznabéltekről érkeztek, Semperger Klára felkészítésében. Harmadik lett Kocsis Erik, Menzák Áron és Szarvadi Dominik csapata, amely a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumot képviselte Hadházi Éva előkészítésében. Dicséretben részesült Baumli Anita és Engsli Izabella csapata - Szaniszlóról érkeztek a versenyre és Gnándt Ferenc segítette őket.

A IX-XII-es tanulók csapatai között első helyet érdemelt Alexa János, Balaș Ovidiu Bernard, Pop Dávid csapata - ők a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai és Hadházi Éva készítette fel őket. Második helyzett lett Lechli Tekla, Csizmár Bernadett, Blăjian Roxana, Tillinger Zsuzsanna és Popelmajer Szandra csapata - ők a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceumot képviselték, Jónucz Alfonz felkészítésében. Minden egyéni és csoportversenyző a díjátadás keretében kapta meg az elismerő okleveleket.