2020. február. 17. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2020. február. 17. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Megértésre törekszenek

2019. október. 7.

Az erőszakmentes kommunikációra összpontosító továbbképzésen a higgadtság és a jelenre figyelés fontosságát is hangsúlyozták.

Az együttérzés képessége, annak a beszédben való megnyilvánulása szükséges ahhoz, hogy a hétköznapokban erőszakmentesen tudjon valaki kommunikálni - mondta Karl Luster-Haggeney, a Hamm-i (Németország) integrációs központ vezetője Nagyszokondon, a szeptember 27. és 29-e között a Világiak Irodája által szervezett továbbképzésen. Az együttérzéshez ugyanakkor higgadtság kell, ahhoz pedig kell, hogy az illető személy gondolataiban a jelen helyzetben tudjon maradni, azt jól ismerje, értelmezze.

A képzésen előadások hangzottak el, ezeket gyakorlatokkal váltották, de a résztvevők saját életükből is hozhattak helyzeteket, amelyeket közösen megvizsgáltak: "hogyan lehetett volna ebben a helyzetben az együttérzés nyelvét gyakorolni?" A záró összegzésben többen elmondták, az elhangzottak és megtapasztaltak hatására másképp tekintenek önmagukra, úgy érzik sikeresebben kerülik majd az aggodalmat, önmarcangolást.