2019. december. 14. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2019. december. 14. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Megosztják az örömüket

2016. június. 13.

A Piarista Nővérek és gyermekeik nagy örömmel fogadtak minden látogatót nyílt hetük alkalmával.

Egy héten keresztül csodálhatták meg a látogatók, hogyan változtatták át a Piarista Nővérek új házukat otthonná Nagykárolyban. Az április 18. és 22-e közötti nyílt hét során naponta sok látogató érkezett az egykori zárda, későbbi iskola épületébe, amely tavaly augusztus óta család-típusú gyermekotthonként működik. A családra talált gyerekek száma pedig folyamatosan növekszik - tudtuk meg Vörös Tünde nővértől -, hamarosan újra kettővel többen lesznek.

"Lassan szeretnénk a gyermekek létszámát növelni, hogy azok, akik megérkeznek beilleszkedjenek és megtalálják a helyüket a kis család-modulokban. Túl gyors lenne nekik, ha egyszeriből megtöltenék a házat" - mondta kérdésünkre Tünde nővér, a ház vezetője. Amikor bekerül egy gyermek, szinte mindent meg kell tanulnia, szeretetközösségben azonban ez könnyebben megy, a gyerekek egymást is tanítják, segítik. A legfiatalabb családtag most lesz három éves, míg a legidősebb lányuk egyetemista. A nővérek ugyanakkor nem csak 18 éves korig kísérik a gyermekeiket, hanem akár tovább is, amíg igény van rá, amíg el nem helyezkednek az életben, amíg meg nem találják a saját útjukat. Van olyan lányuk, aki egyetemen van, még igényli a támogatást, de van olyan is, aki már elhelyezkedett, férjhez ment, családot alapított és megáll a saját lábán. Vele is tartják a kapcsolatot, gyakran belátogat a nővérekhez. A lányok mellett egyre növekszik a fiúk száma is, jelenleg három fiú gyermekük van a nővéreknek - ők külön, az Ágnes nővér vezette "családban" nevelkednek.

Tünde nővér elmondta, sok látogatót fogadtak a nyílt hét során. Ez köszönhető volt az "iskola másként" héttel való egybeesésnek is - a gyermekeket felkeresték osztálytársaik -, de felnőttek is be-betértek megcsodálni a házat, ami egyre inkább válik otthonossá. Az apró díszek, az ünnepek tárgyi nyomai azok a részletek, amelyek meleggé teszik a külső és belső tereket, a szobákat, de ahogy telik az idő, az ott megélt élmények, az emlékek által válik szeretett házzá az épület.

"Felemelő volt ez a hét is. Jó érzés, hogy a vendégeken látszott az öröm, látszott, hogy szeretettel voltak itt. Tényleg sokan megosztják velünk az örömüket és mi velük a mienket..." - zárta gondolatait a nővér.