2019. december. 14. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2019. december. 14. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Nyílt hét Celestina anya oázisában

2016. június. 13.

Személyes hangvételű beszámoló a piarista nővérek nyílt hetéről.

2016. április 18-tól 22-ig nyílt hetet tartottak a Piarista Nővérek megújult intézményükben. A tavaszi kapunyitás új oldaláról mutatta meg az Oasis Mater Celestina gyermekotthont és napközit. Az „iskola másként" hét keretében iskolás csoportokat és egyéni érdeklődőket egyaránt fogadtak a nővérek és gyermekeik, hogy együtt mutassák meg barátoknak, osztálytársaknak, minden érdeklődőnek, hogyan kelt új életre egy történelmi épület, miként vált otthonná a valamikori iskola, és bontják színes szirmukat a papagáj tulipánok.

Sok váratlan és különleges történés kísérte a beköltözés óta mindennapjainkat az új otthonunkban. Minden más volt, mint ahogy megszoktuk. A Jóisten kegyelméből kezünk munkája nyomán napról napra vált egy rekonstruált épület tisztává, otthonossá, a mi nagy családunk fészkévé. Izgatottan vártuk már ismerőseinket, barátainkat, hogy közvetlenül megoszthassuk velük örömünket.

A napsütötte, szél borzolta tavaszi napokon hozzánk bekopogó vendégeinket először a Tündérkerthez vezettük, hátha a szemfülesek megpillantják a szorgos kerti virágápolói munkája miatt végletekig elfoglalt Giling-galang tündért. Örömmel jelentem, volt aki arról számolt be, hogy csupán egy pillanatra, de látni vélte őt. Sokan tanúi voltunk annak, hogy a tündérlak ajtaja előtt hagyott pitypangokkal a közben hazaérkező tündér kicsinosította a ház környékét, mire újra arra jártunk.

A házba lépve először a kápolnánkba tértünk be, hogy Hozzá vigyük elsőként vendégeinket, aki mindnyájunkat a legjobban ismer és szeret, Jézushoz, aki velünk él az Oltáriszentségben. Ezután meglátogattuk a családokat, ahol a gyermekeink nevelkednek. Családtípusú gyermekotthonunkban négy családban növekednek gyermekeink a négy nővér felügyelete alatt. Sorra vettük a legfontosabb helyiségeket: a konyhát, az étkezőt és a nappalit, ezután következett az osztálytársak számára legizgalmasabb: a lányok megmutatták a szobáikat.

Komoly érdeklődés kísérte szakácsnénink avatott beszámolóját, aki nagykonyhánk rejtelmeiről mesélt az érdeklődőknek. A konyhai gyakorlatban már jártas iskolatársak illatáról megismerték a készülő ebédet, s kis terefere alakult ki az ifjú konyhatündérlányok és konyhatündérfik között, ki hogyan készíti odahaza az egyes falatokat, és kinek mi a kedvenc étele. A látogatás fénypontjának a játszótér és az ugráló bizonyult, ahol felváltva repült a magasba kicsi és nagy.

Szép volt ez a hét: sok jó szót, bátorító mosolyt, érdeklődő tekintetet, vidám kacagást kaptunk ajándékba ezekben a napokban, s minderre ráadásnak, szebbnél szebb szélforgókat, melyek   sebesen pörögtek ezekben a szeles napokban, mesésen színes képes tablókat az osztálytársak képeivel, nevével, gyümölcsöt, finom süteményeket, sőt a ház minden lakója kapott egy-egy névre szóló bögrét is.

Isten áldott húsvéti ereje és öröme töltse el minden látogatónk szívét, és az Ő kegyelme kísérjen mindannyiunkat napról napra!

Bori nővér