2018. augusztus. 16. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2018. augusztus. 16. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Személyessé tenni

2018. február. 12.

A fiatalok számára akkor válik érdekessé egy rendezvény, egy program, ha több helyről, többször, és személyesen társaiktól is kapnak impulzusokat róla.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye ifjúsági csoportvezetőinek téli találkozóját tartották február 9-e és 11-e között az erdődhegyi Helga Winter közösségi házban. Télen főképp azért találkoznak a fiatalok, hogy fenntartsák régi, megerősítsék új kapcsolataikat, együtt szórakozzanak, kikapcsolódjanak, és nem utolsó sorban tanácskozzanak.

Így már pénteken készültek a farsangi mulatságukra, vetélkedőn vettek részt, majd szombaton azon gondolkodtak közösen el, hogyan lehetne több fiatalt bevonni a plébániai és egyházmegyei ifjúsági életbe? Erre válaszként elmondták, fontosnak érzik, hogy a plébániákon ne csak megszólítsák a gyerekeket, fiatalokat, rendezvényekre hívják őket el, hanem feladatot is adjanak nekik - hiszen akkor érezhetik igazán otthon magukat, ha egyben hasznosnak is érezhetik. Az "újak" megszólításában továbbá úgy látják, jobb, ha a meglévő csoporttagok saját, személyes webes felületeiken is helyet adnak a jó reklámnak, sőt, személyes gondolataikat, ajánlásukat hozzá teszik. Ugyanígy élőszóban, a templomban, a szentmisék után jó, ha odamennek az érdeklődő fiatalokhoz és mesélnek nekik a tevékenységükről, a lehetőségekről, meghívják őket. De kétség kívül, az újak bevonzása egy összetett és sokszereplős feladat, melyben a felnőttek, az egyháztanács-tagok, a plébánosok, a segédlelkészek is részt vesznek.

A hétvége további részében különböző imamódokat próbáltak ki, elmélkedtek, szombaton este farsangi játékokon vettek részt, vasárnap pedig a szentmisében a betegekért, idősekért imádkoztak, így is kapcsolódva a betegek világnapjához.

Fotók: Gönczy Tamás