2019. március. 23. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2019. március. 23. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Szent István Napok, ötödször

2018. július. 20.

Rendhagyó módon, idén augusztus 15-e és 20-a között rendezik meg a hitet, kultúrát, nemzeti identitást megerősíteni hivatott esperességi szintű rendezvénysorozatot.

Színes és tartalmas programok közül válogathatnak az érdeklődők az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Szent István Napokon (SZIN). A programpalettáról most sem hiányoznak a vallásos, kulturális és szórakoztató jellegű rendezvények. A szervezők nagy szeretettel várnak minden Máramarossziget környékén élő, Máramarosszigetről elszármazott személyt, közelebbről-távolabbról odalátogató érdeklődőt.

Rendhagyó módon augusztus 15-én, a hosszúmezei Nagyboldogasszony búcsúval veszi kezdetét a SZIN, majd ugyanazon a napon, Máramarosszigeten egy egyháztörténeti jellegű levéltári kiállítással folytatódik a program. A kiállítás a SZIN egész ideje alatt megtekinthető lesz.

A Borromeo Szent Károly templomban Máramarossziget szülötte, Covacinski Yolánda, a Kolozsvári Állami Magyar Opera művésznője és Dr. Potyó István, a kolozsvári Szent Mihály templom karnagya adnak koncerteket.

A gyerekek, fiatalok számára különböző tevékenységeket szerveznek: a budapesti Túri család hangszerbemutatót tart, a szatmárnémeti Aranykapu Egyesület tematikus foglalkozással készül.

Augusztus 18-án a vásáros közösségi nap lesz, amelynek keretében Lepedus István, a Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodájának referense tart előadást, mozgatja majd meg a felnőtteket. Másnap, Szent István előesti bál lesz a Flamingó étteremben, ahol Laczkó Vass Róbert, a kolozsvári Állami Magyar Opera művésze is fellép, majd a vacsorával egybekötött estén a Vokál Duó együttes biztosítja a jó hangulatot.

A szervezők a gyermek- és ifjúsági rendezvények ideje alatt különösképp lehetőséget biztosítanak a résztvevőknek, hogy behatóbban megismerkedhessenek az újonnan épülő magyar bölcsődével és óvodával. Erre az alkalomra a szervezők ismertető füzetet is összeállítottak.

A rendezvénysorozat alatt lehetőség adódik minden nap szentmisén való részvételre, de a hagyományoknak megfelelően, az idei SZIN is ünnepi szentmisével zárul augusztus 20-án. Az esemény főtámogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.