2018. július. 23. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2018. július. 23. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Szent Lőrinc és Szent Maximilian Kolbe

2017. augusztus. 9.

Misztótfalun és Szárazberken ünnepelnek hamarosan búcsút.

Augusztus 10-e Szent Lőrinc emléknapja. Ő II. Szixtusz pápa diakónusa volt. Amikor a pápát 258. augusztus 6-án elfogták, rá bízta az egyház kincseit azzal a kéréssel, hogy ossza szét az egészet a szegények között – egyúttal megjósolta, hogy három nappal utána Lőrinc is mártíromságra jut. Valóban a pápa után három nappal, 258. augusztus 10-én halt vértanúhalált. Szent Lőrinc napján Misztótfalun tartanak búcsúmisét délután öt órától, Molnár Eduárd Gábor szamosdarai i.h. lelkész szentbeszédével.

Augusztus 14-én emlékezik meg az egyház Szent Maximilian Kolbe-ről, az újságírók védőszentjéről. Napilapot is irányított, katolikus rádióállomást alapított. 1939-ben a Gestapo letartóztatta, 4 hónapig volt börtönben. Amatőr rádiósként a németeket elítélő üzeneteket sugárzott, zsidó menekülteket is bújtatott. 1941. február 17-én Varsóban újra börtönbe került, majd május 20-án a nácik az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták. Augusztus 1-jén a tábor 14-es barakkjából megszökött rab miatt bosszúból megtizedelték a foglyokat. Ennek során Franz Gajowniczek, egy többgyermekes családapa helyett önként vállalta a halált. A tizedeléssel kiválogatott foglyokat egy félig földbe ásott halálbunkerbe zárták össze, hogy lassú éhhalál végezzen velük. A bunkerből mindvégig hallatszott az imádság és az ének, amit Kolbe atya vezetett a halálraítéltek között. Két hét után már csak ő volt életben (böjthöz szokott szervezete bírta az éhezést), Nagyboldogasszony vigíliáján egy injekcióval oltották ki életét.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében Szárazberek templomának titulusa Szent Maximilian Kolbe. Búcsújára 13-án, vasárnap délután kettőtől kerül sor, Dudás Miklós sárközújlaki plébános prédikációjával.


Archív felvételen a szárazbereki templom