2019. december. 14. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2019. december. 14. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Jézus Szent Szívéhez járulunk

2019. június. 26.

Az idei Jézus Szíve búcsú magyar nyelvű nagymiséjének szónoka Varga László kaposvári megyéspüspök lesz.

Az egyházmegye búcsúját, a hagyományoknak megfelelően idén is Jézus Szent Szíve ünnepét követő vasárnapon tartják. Június 30-án, a román nyelvű ünnepi szentmisét a szintén Jézus Szíve tiszteletére szentelt és búcsúját ünneplő Kálvária templomban reggel nyolc órától Diacu Anton bákói plébános mutatja be; a német nyelvű szentmisét pedig fél tíztől ugyanott Román János, az Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója celebrálja.

A székesegyház előtt felállított pódiumon, Szatmárnémeti régi főterén tizenegy órától tartják a búcsús nagymisét, melynek meghívott szónoka idén Varga László kaposvári megyéspüspök. A Jézus Szíve búcsú az egyházmegye búcsúja, legnagyobb zarándokalkalma, melyre országhatárokon túlról - elsősorban a Szatmári Egyházmegye egykori, jelenleg Magyarországhoz és Ukrajnához tartozó területeiről - is érkeznek minden évben. Szatmárban a Jézus Szíve-tiszteletet a jezsuiták honosították meg. 1858-as, második letelepedésüket követően a Kálváriát tették meg a régióban a tisztelet központjává. 1899-ben már az egész egyházmegyét Jézus Szívének ajánlotta Meszlényi Gyula püspök. 1909. június 6-án, az átépített Kálvária templomot Boromisza Tibor püspök Jézus Szíve tiszteletére szentelte fel, gondozását pedig a Jézus Társasága szerzeteseire bízta, megerősítve így Szatmárnémetit a régió Jézus Szíve tiszteletének központjaként, egyházmegyei zarándokhelyként. 1999-ig a Kálvária templomban, illetve annak udvarán mutatták be a búcsús nagymisét, attól az évtől azonban a magyar nyelvű búcsús misét áthelyezték a székesegyház előtti térre. Évről-évre több ezren látogatnak ide, 2011. július 3-án a búcsú keretében avatták boldoggá Scheffler János vértanú püspököt.

Ma is változatlanul élő, lüktető Jézus Szívének tisztelete a régióban. Generációk jártak és járnak együtt a búcsús szentmisére, amely ma is biztos pont, lelki megújulási lehetőség a híveknek.