2019. április. 22. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2019. április. 22. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Virrasztva és imádkozva

2018. december. 2.

A keresztény ember szereti Krisztust és szeretettel tekint a második eljövetelre – mondta Advent első vasárnapján Schönberger Jenő megyéspüspök a szatmárnémeti székesegyházban bemutatott szentmisén.

Megkezdődött Advent és megkezdődött az új egyházi év. December 2-án, a katolikus templomokban meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját, a hívek elindultak lelki felkészülésük útján a megszülető Krisztus fogadására, elmélkedéseikben a várakozás élményét mélyítik. De az Egyház a hívek figyelmét Krisztus második eljövetelére is irányítja. A Székesegyházban, Advent első vasárnapján tizenegy órától bemutatott szentmise prédikációjában Schönberger Jenő püspök is a második eljövetel fényében készítette híveit az ünnepre. Szentbeszédében, Advent idejét az első keresztények várakozásának párhuzamával vezette fel. Ők Krisztus második eljövetelét még életükben várták, ahogy a ma embere is, minden pillanatban készen kell, hogy álljon számot adni életéről, tetteiről, lelkéről.

Advent ugyanakkor örömteli készülődés, izgalomteljes előretekintés: „A keresztény ember a 'már' és a 'még nem' feszültségében él és ezt próbálja az Egyház is elénk állítani a liturgikus ünneplésben. Az Úr Jézus megváltott bennünket, minden embert, ennél nagyobb dolog nem történhet velünk. És ez a Krisztus egyszer újra el fog jönni, ezért a keresztény ember, mint a jó szolga virraszt és imádkozik. A keresztény ember szereti Krisztust és szeretettel tekint a második eljövetelre. Felkészülve és örömmel vár, hogy Krisztus is örüljön annak, hogy mi várjuk őt! Nem a félelem kell, hogy minket arra ösztönözzön, hogy várjuk Urunk eljövetelét. Isten szeretetből lett emberré és szeretetből váltott meg minket, senkit nem kényszerít arra, hogy elfogadja őt. Az Advent ugyanakkor a szeretetteljes elfogadásról szól. És arról, hogy szeretetből próbálunk jobbak lenni. Idén adventben fogadjuk meg mindannyian, hogy valamivel jobbak leszünk, és így jobb lesz a világ.”

Adventtel megkezdődött a karácsonyi ünnepkör is, amely Urunk megkeresztelkedésének ünnepéig tart.