2020. április. 4. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2020. április. 4. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával

Magyarország Kormánya Emeberi Erőforrások Minisztriuma 2017-ben támogatta a Szinérváraljai római katolikus plébánia felújítási munkálatait. A támoagtásnak hála, sikerült kicserélni a plébánia nyílászáróit, mely nem csak esztétikai, hanem eneregetikai szempontból jelentős fejlesztés. Saját forrából a plébánia belső festéssel, padló felújítással és bútorzatcserével frissítette a hívek által használt közös tereket.


2018. február. 14.

Több, mint száz párt mozgatott meg idén Szatmárnémetiben a Házasság hete, amely szórakozásra és elmélyülésre egyaránt lehetőséget nyújtott.

Bár még vasárnapig tartanak a programok, már megállapítható, igazolt és valós az az igény, amely Szatmárnémetiben is életre hívta és megtartotta a Házasság hetét. Évről-évre többen és többen látogatják a programokat, de egyre több a kapcsolódó rendezvény is. Csak a filharmóniában zajlott ünnepségen kétszáznegyvenen vettek részt. Lepedus István szervező fejlődésként azt emeli ki, hogy idén az együttjáró párokat is meg tudták szólítani, velük is el tudtak beszélgetni, valamint az egységet sok szempontból meg tudták élni.

Bővebben


2018. január. 22.
Ismét a fiatalok adták a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye egyháztanácsos-találkozójának témáját.

Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő volt a Máriapócson, január 19-e és 21-e között rendezett idei egyháztanácsos találkozó fő előadója. Már tavaly is a fiatalok, az ő hitre-nevelésük és egyházi szerepvállalásuk volt a plébániai döntéshozó testületek képviselői találkozójának témája, az egyháztanácsosok pedig már akkor kérték, hadd folytathassák a közös gondolkodást erről idén is. Különösen az a kérdés tért vissza mindig: mit tehetnének ők a fiatalokért? Erre próbált a szombati napon Uzsalyné Pécsi Rita is választ adni, a férfitöbbség miatt a férfimodellt valamint apamodellt vizsgálva meg. Hiszen a jó példa felmutatása talán a legnagyobb ajándék.

Bővebben


2017. november. 21.

Advent első vasárnapjától új egyházi év kezdődik, és új tematikus évet kezd a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye.

A Lelkipásztori Napok alkalmával, november 18-án, szombaton mutatta be Barta Barnabás püspöki titkár, ifjúsági- és ministránslelkész a hamarosan életbe lépő pasztorális tervet, amely a Kegyelem Éve címet hordozza.

Sokat imádkoztunk és dolgoztunk azért, hogy olyan pasztorális tervet készítsünk híveink és papjaink számára, amely szükséges és gyümölcsöző lehet – kezdte előadását a püspöki titkár. „A részünkről megtettük, amit Isten kért tőlünk, de a következő évek gyümölcsei attól függnek legnagyobb részben, hogy milyen lelkesedéssel fogadják a tervet azok, akik számára készült. Isten kegyelme, csak akkor működik bennünk, ha mi nyitottá válunk számára, és felhasználjuk az általa sugallt lehetőségeket, segítséget.”

Bővebben


2017. június. 19.

Egyházmegyei ministránstalálkozót tartottak június 17-én a krasznabélteki Szent László plébánián.

Huszonkét plébánia 230 ministránsának részvételével tartottak egyházmegyei szintű találkozót szombaton az oltár körül segédkező fiataloknak, "Barátaimnak mondalak titeket" (Jn 15,15) mottóval. A Szent László templomban, a hagyományok szerint, a különböző csoportok bemutatkozásával vette kezdetét a rendezvény - mindegyik plébániai ministránsközösség játékos, frappáns, rövid bemutatkozó előadást tartott, melyben megjelentek a helyi jellegzetességek, szimbólumok is. A játék a nap során többször visszatért még, a ministránsok számára legfontosabb programpontot azonban kétség kívül a szentmise jelentette, melyet Schönberger Jenő püspök mutatta be, a fiatalokat elkísérő és a gondjukat viselő plébános atyák koncelebrálásával.

Bővebben


Befejezték a Hám János szobor körüli terület rendezését!

Megújult a római katolikus Székesegyház előtt elhelyezett Hám János szobor környezete. Mint tudjuk, 2016. január 6-án leplezték az új Hám János szobrot. Akkor sokan adakoztak elkészültéért: a hívek gyűjtöttek, helyi vállalkozók hoztak áldozatot, a Püspökség a saját kereteiből különített el erre a célra, a legnagyobb részt pedig a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap, illetve a Magyar Kormány Külgazdasági és Külügyminisztériuma tette hozzá. Így lett a közös ügyből, célból valóság, a múlt és jelen kapcsának megjelenítője.

A Magyar Kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma további négy és fél millió forintos támogatásának köszönhetően, valamint a Szatmári Római Katolikus Püspökség saját forrásaiból idén tovább folytatódhatott a térkövezés, illetve felhelyezték a kiegészítő elemeket. A térkövezés nem egészen a Székesegyház bejáratáig valósult meg, két színű követ használva: fehéret és szürkét. Szintén kihelyezésre került az a hat darab henger alakú mészkő "ülőhely", amelyeknek a körfelületű alapja már a szobor elhelyezésekor láthatóvá vált. 

Ezzel a térrendezéssel is szebb, élhetőbb lett Szatmárnémeti régi központja, hiszen nem csak Hám János szobra kapott szebb környezetet, de a járókelők leülhetnek mellé, megpihenhetnek a Székesegyház árnyékában.