2018. június. 23. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2018. június. 23. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával

Befejezték a Hám János szobor körüli terület rendezését!

Megújult a római katolikus Székesegyház előtt elhelyezett Hám János szobor környezete. Mint tudjuk, 2016. január 6-án leplezték az új Hám János szobrot. Akkor sokan adakoztak elkészültéért: a hívek gyűjtöttek, helyi vállalkozók hoztak áldozatot, a Püspökség a saját kereteiből különített el erre a célra, a legnagyobb részt pedig a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap, illetve a Magyar Kormány Külgazdasági és Külügyminisztériuma tette hozzá. Így lett a közös ügyből, célból valóság, a múlt és jelen kapcsának megjelenítője.

A Magyar Kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma további négy és fél millió forintos támogatásának köszönhetően, valamint a Szatmári Római Katolikus Püspökség saját forrásaiból idén tovább folytatódhatott a térkövezés, illetve felhelyezték a kiegészítő elemeket. A térkövezés nem egészen a Székesegyház bejáratáig valósult meg, két színű követ használva: fehéret és szürkét. Szintén kihelyezésre került az a hat darab henger alakú mészkő "ülőhely", amelyeknek a körfelületű alapja már a szobor elhelyezésekor láthatóvá vált. 

Ezzel a térrendezéssel is szebb, élhetőbb lett Szatmárnémeti régi központja, hiszen nem csak Hám János szobra kapott szebb környezetet, de a járókelők leülhetnek mellé, megpihenhetnek a Székesegyház árnyékában.