2024. április. 25. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2024. április. 25. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Comunicat 2016/06

COMUNICATE DIECEZANE – VI./2016.

P 815 / 2016

Închiderea Anului Milostivirii

         Am desemnat în dieceza de Satu Mare, răspunzând solicitării Sfântului Părinte, Catedrala din Satu Mare, bisericile Sf. Iosif de Calasanz din Carei, Sf. Carol Borromeu din Sighetu Marmaţiei şi Sf. Treime din Baia Mare ca „Porţi ale Milostivirii”. În acest an, la 20 noiembrie, în sărbătoarea Cristos Regele Universului, Sfântul Părinte va închide în mod solemn Poarta Sfântă a Bazilicii Sfântul Petru, eveniment prin care se încheie Anul Sfânt Extraordinar al Milostivirii. În dieceza noastră, porţile milostivirii ale bisericilor mai sus amintite le vom închide la 13 noiembrie. Să încurajăm participarea credincioşilor din oraşelor respective.

 

P 816 / 2016

Continuarea Anului Comuniunii în Cristos

         Vă rog să citiţi la anunţurile din cadrul sfintelor liturghii din data de duminică  27 noiembrie!

Iubiţi Fraţi şi Surori în Cristos! Începem a doua jumătate a anului tematic în prima duminică a Adventului.

Stimaţii credincioşi se pot informa din caietul cu programe precum şi din calendarul programelor afişat în bisericile noastre despre evenimentele Anului Comuniunii în Cristos 2017.

Cu inima plină de recunoştinţă şi bucurie constat că munca noastră de edificare a comunităţilor desfăşurată în anul care a trecut nu a fost zadarnică şi produce roade viabile pe tot cuprinsul diecezei. Nu pot decât să încurajez pe toată lumea, mai ales pe cei care nu s-au alăturat încă programelor noastre, ca să o facă cât mai degrabă şi să fim plini de tenacitate. Aceasta este cererea Domnului nostru Isus Cristos către noi, care şi astăzi se roagă astfel: vreau „ca toți să fie una, după cum tu, Tată, ești în mine și eu în tine, ca și ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis.”(In 17, 21) Le adresez chemarea confraţilor mei preoţi, persoanelor noastre consacrate şi credincioşilor mei ca, şi pe mai departe, avansând pe drumul deja început, în continuarea Anul Comuniunii în Cristos, să ne formăm în comunităţi creştine din ce în ce mai autentice. O astfel de comunitate este semnul dragostei lui Dumnezeu, al unităţii Sfintei Treimi, al prezenţei lui Isus în lume. Să devenim şi noi adevăraţi părtaşi ai acestei minuni.

 

Eugen - episcop

P 817 / 2016

Alegeri parlamentare la 11 decembrie 2016

Îi rog pe confraţii preoţi să citească apelul de mai jos la sfârşitul fiecărei sfinte liturghii din data de 4 decembrie 2016!

Dragi Fraţi şi Surori! La sesiunea de toamnă a Conferinţei Episcopilor Catolici din România, aceştia au adresat un apel comun tuturor creştinilor, în care îi roagă pe credincioşi ca toţi să participe la alegerile parlamentare.

Dumnezeu, în grija sa providenţială, i-a încredinţat omului, la facerea lumii, sarcina de a îngriji, proteja, de a face locuibilă acea minunată comoară, din roadele căreia se întreţine pe el însuşi şi ai săi. Omul este răspunzător pentru el însuşi, dar şi pentru semenii săi. Într-o ordine socială, aşa cum este şi în ţara noastră, persoanele alese reprezintă interesele comunităţii. Este absolut necesar ca în Parlament să ajungă acele persoane care percep greutatea răspunderii şi sunt angajate în faţa lui Dumnezeu.

Îi rog pe dragii mei credincioşi, persoanele noastre consacrate, confraţii mei preoţi ca în 11 decembrie să voteze având în faţă acest sistem de valori. Participarea la alegeri este un drept cetăţenesc şi o obligaţie de conştiinţă. Sa îi alegem pe acei reprezentanţi a căror ierarhie a valorilor este conformă cu voinţa lui Dumnezeu şi moralitatea.

Cu binecuvântare arhierească şi în rugăciune neîncetată pentru voi,

Satu Mare, 2 noiembrie 2016

Eugen
episcop