2024. április. 26. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2024. április. 26. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Comunicat 2017/06

COMUNICATE DIECEZANE – 2017/VI.

P 1021 / 2017.

Scrisoare PASTORALĂ DE CRĂCIUN

DRAGI CONFRAŢI PREOŢI ŞI CĂLUGĂRI, ONORATE CĂLUGĂRIŢE,

DRAGII MEI CREDINCIOŞI!

Vă urez tuturor un Crăciun plin de har! Şi dacă tot am deschis Anul Harului în prima duminică din Advent, haideţi să vedem, Fraţilor şi Surorilor, ce reprezintă salutul, urarea „Crăciun plin de har!”. Să începem cu primul cuvânt.

Este sărbătoarea Crăciunului. Mulţumim Domnului că la noi nu trebuie încă să explicăm ce sărbătorim de Crăciun. Cu toate că, şi în jurul nostru, ne ispiteşte puternic concepţia materialistă despre lume, astfel încât să nu vedem în sărbătoarea Crăciunului altceva decât lumină, oferirea de cadouri sau chiar sărbătoarea iubirii. Doar ca să nu-i surprindem esenţa, ba, mai mult, să o şi uităm sau să o înlocuim cu orice altceva.

Pentru noi, creştinii, Crăciunul este sărbătoarea naşterii lui Isus Cristos şi nimic altceva!...Dar!

Credem că în Isus Cristos a strălucit pentru omenire adevărata lumină, care îl luminează pe fiecare om.

Credem că Isus Cristos, Pruncul de la Betleem, este cadoul cel mai minunat şi mare al lui  Dumnezeu. Tatăl ceresc nu putea să ne dea un cadou mai mare; iar mai puţin, decât pe Sine, în Fiul Său Unul născut, nu a vrut. Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea!

Iar această iubire este palpabilă şi la naşterea lui Isus, dar adevărata sărbătoare a revărsării iubirii rămâne totuşi Duminica Rusaliilor, când Tatăl şi Fiul îl trimit împreună pe Spiritul Sfânt, dragostea lor împărtăşită, a treia Persoană dumnezeiască. Deși putem să spunem, pe bună dreptate: fără Crăciun nu ar fi fost nici Paştele, nici Rusaliile.  

Dragi Fraţi şi Surori! Aşadar, sărbătoarea naşterii lui Isus Cristos este Crăciunul.

Dar de la ce va fi plin de har?

Aş lămuri această întrebare cu ajutorul reflecţiilor părintelui iezuit Henri Boulad. Potrivit acestuia, harul înseamnă viaţă, dar mult mai mult decât acea viaţă obişnuită, pe care noi o cunoaştem. Harul este însăşi Viaţa Divină! Naşterea Fiului Său Sfânt ca om a avut drept rezultat faptul că putem trăi în Dumnezeu şi cu Dumnezeu într-o „singură familie”. Aşa-i că nu există nicio familie în sânul căreia să se pretindă plata, înainte ca cineva să se aşeze la masă? Desigur că nu! Putem să ne servim din masa familială fără să plătim, în mod cu totul firesc, căci acasă totul este gratuit. Şi în marea familie a lui Dumnezeu este aceeaşi situaţie. El se împărtăşeşte gratuit, căci şi cel mai mare dar al Său, Isus Cristos, izvorul şi plinătatea oricărui har, poate fi, în mod gratuit, al tuturor celor care Îl primesc.

         Dragi Frați și Surori în Cristos! Timp de doi ani ne-am străduit să îndrăznim să ne dăruim lui Dumnezeu. Apoi, în alți doi ani, am construit cu bună știință comunități creștine și am conștientizat că suntem parte a Comuniunii în Cristos.

Mi-ar plăcea dacă, în Anul Harului, am fi atenți la modul în care Dumnezeu ni se oferă, cum lucrează în noi și cum dorește să ne invite în propria Sa Viață Divină.

Cu ocazia primului Crăciun s-a născut ca un copil, pentru a nu speria pe nimeni dintre cei apropiați, iar astăzi, ascunzându-se în sfânta ostie, se oferă ca o bucată de pâine și ne roagă să-L acceptăm în inimile noastre. Doar atunci Crăciunul nostru va fi plin de har, dacă Îl primim şi Îl lăsăm să se nască în noi.

Cu această speranţă le mulţumesc fraţilor preoţi şi călugărilor noştri pentru slujirea lor plină de sacrificii, pe care au desfăşurat-o în acest an pentru fraţii lor şi spre gloria lui Dumnezeu. Doresc ca viaţa lor să palpite din ce în ce mai strâns unită cu cea a Dumnezeului tuturor harurilor şi să lase ca harul să lucreze şi mai eficient în vieţile lor, să le pătrundă relaţiile, slujirea, planurile şi dorinţele.

Le mulţumesc dragilor credincioşi şi binefăcătorilor noştri pentru sacrificiile lor, prin care au făcut posibilă buna funcţionarea a instituţiilor diecezei noastre. Le mulţumesc angajaţilor noştri pentru munca lor onestă şi asiduă, pe care au desfăşurat-o în cadrul parohiilor şi instituţiilor din dieceza noastră. Dumnezeu să-i răsplătească pe toţi pentru tot ceea ce au făcut!

În cele din urmă, trimiţându-vă din toată inima binecuvântarea mea arhierească, vă urez din nou tuturor sărbători de Crăciun pline de har şi un An Nou binecuvântat de Dumnezeu, liniştit şi fericit: 

         În Solemnitatea Naşterii Domnului -  Crăciunul, 2017

                                                                                                       † Eugen
                                                                                               episcop