2020. április. 4. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2020. április. 4. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Meszlényi Gyula

Tudta, hogy a Szatmárnémeti egyik címerépületeként létező Tűzoltó tornyot egy szatmári püspök építtette? Pedig így van, ő Meszlényi Gyula.
És ő indította el Hám János boldoggá avatási eljárását. És ő ajánlotta fel a Szatmári Egyházmegyét Jézus Szentséges Szívének. És ő... Érdemes róla olvasni, róla többet megtudni.

Meszlényi Gyula a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye azon püspöke, aki a városépítésben, művészetekben, irodalomban, sajtóban, oktatásban, közművelődésben, a szegények támogatásában egyaránt maradandót alkotott. 1887. és 1905. között volt a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke, ez idő alatt pedig nem kis fejlődést vitt végbe környezetében. A szatmáriak ma is nap mint nap találkozhatnak épített örökségével ha a Tűzoltótoronyra néznek, a Székesegyház márványoltárára tekintenek, az egyházmegye templomait látogatják, vagy a róla elnevezett egyházművészeti gyűjteménybe térnek be. Címere számos épületről, műemlékről, tárgyról tekint le ránk és őrzi egykori építtetője alkotó és óvó keze nyomát.

Ennek ellenére a szatmáriak keveset tudnak a püspökről, aki egykor nyomdát hozott létre, újságot indított, elhozta a nyugati művészetet vidékünkre. Ezért merült fel az ötlet, hogy a 2008-ban megjelent könyv mellett egy filmmel is tisztelegjünk emléke előtt. 2010-ben a Szatmári Római Katolikus Püspökség Média Irodája pályázott, ennek eredményeként készült el a film, amely lépésről lépésre bontja ki Meszlényi Gyula személyének alapvonásait, miközben megismerjük tevékenységének sokszínűségét. A filmben sok időt kapott a Meszlényi Gyula Egyházművészeti Gyűjtemény bemutatása is.

 

2008 augusztus 20-án nyitották meg a Székesegyház régi sekrestyéjének, oratóriumának öt kis termében a Meszlényi Gyula Egyházművészeti Gyűjteményt. Ön látta már? A képre klikkelve több információt kaphat a gyűjteményről.