2024. április. 25. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2024. április. 25. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Comunicat 2020/03

COMUNICATE DIECEZANE - 2020/III.

P 293 / 2020.

Celebrările Săptămânii Sfinte în timpul epidemiei

Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a emis un decret, care oferă Bisericilor particulare indicații și recomandări cu privire la sărbătorile liturgice ale Săptămânii Sfinte și Paștelui din acest an. În cele urmează vă comunic decretul nr. 154/2020 al congregației mai sus amintite:

DECRET

În timp de COVID-19

Luând în considerare evoluția rapidă a pandemiei de Covid-19 și ținând cont de observațiile venite de la Conferințele Episcopale, această Congregație oferă o actualizare la indicațiile generale și la sugestiile date deja episcopilor în decretul precedent din 19 martie 2020.

Din moment ce data Paștelui nu poate să fie transferată, în țările lovite de boală, unde sunt prevăzute restricții cu privire la adunările și mișcările persoanelor, episcopii și preoții să celebreze riturile din Săptămâna Sfântă fără participarea poporului și în loc potrivit, evitând concelebrarea și omițând salutul păcii.

Credincioșii să fie anunțați despre ora de începere a celebrărilor în așa fel încât să se poată uni în rugăciune în locuințele proprii. Vor putea fi de ajutor mijloacele de comunicare telematică în direct (nu înregistrată!). În orice caz rămâne important să se dedice un timp corespunzător rugăciunii, valorizând mai ales Liturgia Horarum – Liturghia Orelor.

Conferințele Episcopale și fiecare dieceză să aibă grijă să ofere materiale ajutătoare pentru a ajuta rugăciunea familială și personală.

1 – Duminica Floriilor. Comemorarea intrării Domnului în Ierusalim să se celebreze în interiorul edificiului sacru; în bisericile catedrale să se adopte a doua formă prevăzută de Liturghierul Roman, în bisericile parohiale și în celelalte locuri forma a treia.

2 – Liturghia Crismei. Evaluând cazul concret în diferitele țări, Conferințele Episcopale vor putea da indicații cu privire la o eventuală transferare la o altă dată.

3 – Joia Sfântă. Spălarea picioarelor, deja facultativă, se omite. La sfârșitul Liturghiei de la Cina Domnului se omite și procesiunea și Preasfântul Sacrament să se păstreze în tabernacol. În această zi se acordă în mod excepțional preoților facultatea de a celebra Liturghia, fără participarea poporului, într-un loc potrivit.

4 – Vinerea Sfântă. La rugăciunea universală, Episcopii vor avea grijă să stabilească o intenție specială pentru cei care se află în situație de rătăcire, pentru cei bolnavi, pentru cei morți (cf. Missale Romanum, Liturghierul Roman). Actul de adorare a Crucii prin sărutare să fie limitat numai la celebrant.

5 – Vigilia Pascală. Se celebrează numai în bisericile catedrale și parohiale. Pentru liturghia baptismală, să se mențină numai reînnoirea promisiunilor baptismale (cf. Missale Romanum, Liturghierul Roman).

Pentru seminarii, colegii sacerdotale, mănăstiri și comunități călugărești să se respecte indicațiile acestui decret.

Exprimările de devoțiune populară și procesiunile care îmbogățesc zilele din Săptămâna Sfântă și din Triduum-ul Pascal, după evaluarea episcopului diecezan vor putea să fie transferate în alte zile potrivite, de exemplu la 14 și 15 septembrie. 

De mandato Summi Pontificis pro hoc tantum anno 2020 (Prin dispoziția Pontifului Suprem, doar pentru anul 2020).

Dat la sediul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, la 25 martie 2020, în Solemnitatea Bunei Vestiri.

Robert Card. Sarah
prefect

+ Arthur Roche

Arhiepiscop-secretar

___________________________________________________________

 

În spiritul acestui decret, în bisericile parohiale din dieceza noastră să ne conformăm după cum urmează:

  1. În conceperea liturghiilor din Săptămâna Mare să respectăm întocmai prescripțiile decretului comunicat. Să fim atenți la ceea ce trebuie să omitem datorită împrejurărilor extraordinare: procesiunea din Duminica Floriilor; ritul spălării picioarelor și scoaterea Preasfântului Sacrament din tabernacol în Joia Sfântă, dezvelirea altarului; sărutul crucii, cu excepția preotului celebrant, în Vinerea Sfântă; binecuvântarea focului, binecuvântarea apei în timpul Vigiliei Pascale.

  2. Liturghia Crismei din Joia Sfântă va avea loc la ora obișnuită fără participarea preoților și credincioșilor. Îi rog pe toți confrații mei preoți să se alăture în rugăciune la sfânta liturghie transmisă la ora 10 pe pagina Facebook a diecezei: https://www.facebook.com/szatmariegyhazmegye/. Uleiurile vor fi sfințite, dar, până ce nu depășim această situație gravă, vă rog să folosiți uleiurile binecuvântate anul trecut. După ce trecem de această criză, toți confrații preoți pot veni la Episcopie să le preia pe cele proaspete.

  3. După cele zece Rugăciuni universale din Vinerea Sfântă, ne rugăm și a unsprezecea rugăciune formulată pentru acest timp. (vezi anexa)

  4. În zona noastră s-a răspândit obiceiul ridicării Sfântului Mormânt și privegherii acestuia în Sâmbăta Sfântă, precum și ritualul Învierii și procesiunea care urmează. În acest an, datorită împrejurărilor deosebite în care ne găsim, toate acestea nu vor mai avea loc, dar îi rog pe confrații preoți ca, la sfârșitul Vigiliei Pascale, să-i binecuvânteze cu Preasfântul Sacrament din monstranță pe credincioși, așa cum se obișnuiește la încheierea procesiunii.

  5. În cadrul celebrărilor din Săptămâna Sfântă să tragem clopotele conform prescripțiilor liturgice și obiceiurilor locale, pentru a semnala și prin aceasta că preotul săvârșește liturghia în biserică!

  6. Acolo unde este posibil, să asigurăm transmiterea în direct a celebrărilor liturgice, dând astfel posibilitate credincioșilor să fie racordați vizual și spiritual.

 

Vă doresc tuturor Sărbători binecuvântate!

P 294 / 2020.

Participarea credincioșilor la celebrările liturgice din Săptămâna Sfântă – SĂRBĂTORIREA ACASĂ ÎN FAMILIE

Legat de celebrările din Săptămâna Sfântă, am insistat asupra faptului ca, și în condițiile actuale, să creăm posibilitatea participării credincioșilor la celebrările sfinte din Săptămâna Mare. Prin mijloacele de comunicare de care dispunem, trebuie să-i informăm însă pe credincioși despre faptul că participarea la aceste celebrări, prin urmărirea transmisiilor directe, comportă anumite condiții la care trebuie să fim atenți. Urmărirea transmisiilor directe ale sfintelor celebrări trebuie să fie făcută într-un spirit de reculegere și cu o atenție deosebită la cele urmărite: să lăsăm deoparte efectuarea altor activități casnice, iar cu gândurile, cuvintele și pozițiile noastre corporale să ne racordăm la transmisiune și să urmărim mersul liturghiei, ca și cum am fi prezenți fizic la biserică. Acolo, unde familia întreagă urmărește liturghia transmisă prin media TV sau radio, să se pună o cruce pe masă, dând răspunsurile cerute la cele rostite de preot, recitând rugăciunile și participând la cântece.

Putem să comunicăm credincioșilor noștri că, pentru a urmări de acasă liturghiile din Săptămâna Sfântă, există un îndrumar pe pagina de web a Diecezei de Oradea www.varad.org. Tot aici se pot găsi și înregistrările audio ale lecturilor zilei din Sfânta Scriptură.

† Episcopul Eugen

Satu Mare, 2 aprilie 2020

ANEXĂ

IX b. Pentru toți cei care suferă în timpul pandemiei

Să ne rugăm și pentru toți cei care au de suferit din cauza pandemiei,
pentru ca Domnul și Dumnezeul nostru
să dăruiască sănătate bolnavilor,
putere celor ce se îngrijesc de ei,
mângâiere familiilor îndurerate și plinătatea mântuirii celor răposați.

Rugăciune în tăcere. Apoi preotul spune:

Dumnezeule atotputernic și veșnic,
ocrotitor minunat al umanității suferinde,
privește cu bunătate la durerea tuturor fiilor tăi,
care pătimesc din cauza acestei pandemii;
alină chinul celor bolnavi,
întărește pe cei care se îngrijesc de ei,
dă odihna veșnică celor răposați,
și revarsă asupra tuturor, în vremurile acestea grele,
mângâierea iubirii tale milostive.
Prin Cristos Domnul nostru.
Amin.